Hasiči bojovali na Hvaru s lesním požárem

29. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Od srpna bude v Dubrovníku turistům, kteří si libují především v luxusu, k dispozici nová vila, která splní požadavky i těch nejnáročnějších. O něco dostupnější zábavou u moře může být potápění. Některé kempy na chorvatském pobřeží nenabízejí adekvátní služby.

Na ostrově Hvar včera nad ránem vypukl požár. Na jeho hašení se podílelo několik desítek hasičů za pomoci dvou speciálně upravených letadel. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu kolem sedmé hodiny ráno. Podle informací médií shořelo asi 30 hektarů porostu.

Od srpna bude v Dubrovníku turistům, kteří si libují především v luxusu, k dispozici nová vila, která splní požadavky i těch nejnáročnějších. Vila Excelsior, která se nachází těsně pod hotelem stejného jména, nabízí jedinečný pohled na ostrov Lokrum. 24 hodin denně bude k dispozici komorník, uklízečka a kuchař. V ceně je i limuzína a jachta. Veškeré tyto služby s pronájmem vily činí 10 tisíc euro denně. Pokud oželíte dopravní prostředky, bude vám stačit 7 tisíc.

O něco dostupnější zábavou u moře může být potápění. Podle instruktora Anto Vukoviče z dubrovnického centra Blue Planet Dive všichni zapomenou na své každodenní starosti, když se poprvé ponoří pod hladinu. Vukovič je přesvědčen, že potápění je sport pro všechny dospělé a nevyžaduje, aby byl člověk ve vrcholné formě. Se svými kolegy Vukovič vyučuje také děti od 12 let. Za jednu lekci se platí 40 euro, šestidenní potápění vyjde na 334 euro.

Některé kempy na chorvatském pobřeží nenabízejí adekvátní služby. Deník Jutarnji List napsal, že autokemp Preluk u Rijeky nemá ani dostatek toalet na počet hostů, kteří zde nocují. Turisté si také stěžují na nedostatečnou hygienu sociálních zařízení. Podle listu je ale nepravděpodobné, že by někdo investoval do zlepšení podmínek v tomto kempu, protože za pár let má na jeho místě vyrůst luxusní hotelový komplex.

Kurzy měn Jaké jsou dnešní kurzy chorvatské měny? Pro srovnání je zde nabídka banky Zagrebačka. Za 100 českých korun zde dostanete 29 kun 40 lip a za jedno euro 7 kun 16.

Ceny PHM a doprava

V cenách pohonných hmot nenastal žádný posun. Eurosuper 95 stojí v nejrozšířenější síti INA 9 kun 48 lip a nafta 9, 93.

Jak to vypadá na silnicích v Chorvatsku? Silnější provoz je hlášen z okolí turistických center a na jadranské magistrále. Místy se tvoří zácpy. Dálnicemi byste naopak měli projíždět bez problémů.

S mírným zdržením osobních automobilů v obou směrech je nutné počítat na hraničních přechodech Kaštel, Pasjak a Rupa. Přechodně může zesílit i provoz na přechodu Macelj.

Předpověď počasí na 30. 7. 2008

Zítřejší počasí na Jadranu opisuje od toho dnešního. Má být jasno nebo skoro jasno. V pozdějších hodinách se ojediněle mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Vítr má foukat mírný, ze severu a později ze severozápadu. Dopolední teploty 20 až 25 stupňů, odpolední 29 až 34 stupňů Celsia.

Teplota moře: Většinou od 23 do 25 stupňů.

Pro jachtaře nebylo vydáno žádné zvláštní upozornění. I nejbližší výhled je velice klidný, vítr by neměl přesáhnout rychlost 12 uzlů.

autoři: mkp , bum
Spustit audio

Více z pořadu