Háďátka opět výjimečná

23. září 2010

Vědci objevili u maličkého červa nový typ "koncovky", která chrání "porce" jeho dědičné informace. Na první pohled ryze teoretický objev může být důležitý pro boj s projevy stáří a s rakovinou.

Vyšší organismy mají dědičnou informaci rozdělenou do porcí zvaných chromozomy. Každý chromozom je vybaven zvláštními "koncovkami", tzv. telomerami. Ty tvoří jednoduchá šroubovice bohatá na písmeno genetického kódu zvané guanin.

Vědci předpokládali, že buňky mají na všech chromozomech stejné koncovky. Tým vědců vedený Marcelou Raicesovou z kalifornského Salkova institutu ale zjistil, že drobní červíci Caenorhabditis elegans mohou mít na svých chromozomech i telomeru tvořenou řetězcem DNA bohatým na písmeno genetického kódu zvané cytosin. Jejich šokující objev zveřejnil nejuznávanější biologický časopis Cell.

Jako každý převratný objev otvírá i tento počin celou řadu otázek. K čemu nově objevený typ telomery slouží? A nepřehlédli jsme jej u jiných živočichů včetně člověka? Telomery sehrávají klíčovou roli při správném dělení dědičné informace během množení buněk. Jsou důležité například pro stárnutí buněk nebo pro vznik nádorového bujení. Už to dává tušit, že objev nové chromozomové "koncovky" se může velmi brzy dočkat praktického využití.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.