František Pavlíček: Konec patriarchátu

11. prosinec 2019

Scenárista, spisovatel a dramatik František Pavlíček se narodil v roce 1923 ve valašském Lukově. Po absolvování reálného gymnázia v Holešově vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor slovanská literatura a estetika.

Od roku 1947 pracoval převážně jako dramaturg Československého rozhlasu, později v televizi a ve filmovém studiu Barrandov. Svou literární dráhu začal rozhlasovou hrou Trosečník z roku 1943 a rozhlasové tvorbě se věnoval po celý svůj život.

Na jeho tvůrčím kontě najdeme desítky rozhlasových her a pohádek. V roce 1990 byl vybrán na místo ředitele Československého rozhlasu, kde působil dva roky. Z jeho televizní tvorby připomeňme alespoň tituly Babička (napsaná pro Jarmilu Kurandovou), Čas jeřabin, Sokratův podzim a Usmívej se, lásko má.

Z filmových scénářů pak Horoucí srdce, Tři oříšky pro Popelku a spoluautorství scénáře dnes již klasické Markéty Lazarové. Je nositelem Ceny Vladislava Vančury za umělecký a osobní vklad do filmové tvorby z roku 2001.

Soubor krátkých próz z rodného kraje Konec patriarchátu napsal autor v roce 1987 pro samizdatovou edici jako ohlédnutí za dosavadním životem. Toto dílo zaujme nejen svým obsahem, ale také výrazově bohatým jazykem.

Osmidílnou rozhlasovou četbu na pokračování z knihy v roce 1990 připravil Jaroslav Pour, v režii Vladimíra Tomeše účinkuje Josef Somr.

autor: Český rozhlas
Spustit audio