Falešnými lustracemi proti lustračnímu zákonu

4. červen 2001

Desítky tisíc lustračních osvědčení budou prověřeny. Tak reaguje ministerstvo vnitra na výsledek bezpečnostních prověrek na ministerstvu obrany. Podle nich dostalo neoprávněně negativní lustrační osvědčení několik osob. Podle názoru lidí zabývajících se dlouhodobě bezpečnostní problematikou, by mohlo jít pouze o špičku ledovce. Podobných případů by prý mělo být několik stovek možná i tisíc.

Zda je to pravda, to lze velice obtížně potvrdit, ale také vyvrátit. Komunistická státní bezpečnost budovala dlouhodobě a systematicky rozsáhlou agenturní síť. Tu měla velice dobře zdokumentovanou. Pokud by se příslušné materiály podařilo zajistit v celém rozsahu a včas, pak by existovala šance agenturní síť dobře zmapovat a odhalit. V revoluční době se však mnoho dokumentů ztratilo nebo údajně bylo skartováno. Na ministerstvu vnitra a obrany působily desítky lidí, kteří měli zájem na neprozrazení některých spolupracovníků státní bezpečnosti a jejich šéfů. K nepřehlednosti agenturní sítě pomohlo i vytvoření tzv. Z-fondu tehdejším ministrem vnitra Sachrem, který svým způsobem zabránil lustrování některých osob. Když k tomu přidáme možnost dezinformací, ve kterých estébáci byli mistry a jen malou šanci dostat se k seznamu lidí pracujících ve prospěch KGB, získáme výchozí podmínky, za kterých docházelo k prověřování jednotlivých lidí a k vydávání lustračních osvědčení.

Každý soudný člověk musel tudíž od počátku počítat s tím, že vydání negativního lustračního osvědčení nevypovídá o ničem jiném, než o tom, že konkrétní člověk nemá záznam v registru svazků STB, respektive v tom, co z něj zbylo. Nic víc, nic míň. Nešlo a nelze vyloučit, že se osoba honosící negativní lustrací nikdy nezapletla s komunistickou tajnou bezpečností. Také verdikty soudů v kauzách týkajících se naopak pozitivních lustrací dokazují, že ani ty sami o sobě nemusí dokazovat vědomou spolupráci se státní bezpečností. Bez znalosti konkrétních materiálů nelze tedy o jednotlivých případech hovořit jinak, než v souvislosti s registrací ve svazku.

Na nejnovějším případu jsou proto nejzajímavější dva momenty. Za prvé - zda se policii podaří vyšetřit, jakým způsobem získali někteří lidé falešné osvědčení. To by mohlo rozkrýt způsob, jakým komunistická tajná služba působila v neformálních vazbách ještě po listopadu 89 a na utajeních jakého typu osob měla zájem. Za druhé - problémy na ministerstvu obrany zahájily kampaň o zbytečnosti lustračního zákona. S jeho existencí se někteří lidé nemohou smířit po celou dobu jeho platnosti. Hledají vhodnou příležitost, jak tuto normu poslat definitivně k ledu.

Nyní by k tomu mohli mít další šanci. Podpořit by je mohla i vláda. Ta se už před rokem netajila názorem, že by zrušení lustračního zákona uvítala. Nebýt této normy, asi by bývalý komunistický funkcionář Miroslav Šlouf nebyl pouze šéfem poradců premiéra a ministr zahraničí Jan Kavan by nemusel tolik vysvětlovat, jak to bylo s jeho údajnou spoluprací s StB pod krycím jménem Kato.

Zkrátka lustrační zákon nemá jiné ambice, než zabránit určitým lidem v působení ve významných funkcích ve státní správě. Pokud je někdo přesvědčen, že mu zákon brání neoprávněně, může se svých práv dobrat u soudu. Ostatně někteří lidé tak postupovali a uspěli. Lustrační zákon není samozřejmě dokonalý také z jiného důvodu. Praxe dokázala, že někdy je formálním způsobem obejit, jindy kvůli němu někteří jednotlivci riskují a shánějí falešné osvědčení. Kdyby zákon neexistoval, měli by tito lidé s pochybnou komunistickou minulostí cestu do významných funkcí ve státní správě patrně snadnější než je v současnosti. I přes skandál na ministerstvu obrany a možná další odhalení neoprávněně vydaných negativních lustračních osvědčení má tudíž existence tohoto zákona smysl a je dobře, že jeho platnost byla vloni prodloužena.

ČRo 6 / RSE

4. června 2001

Napište nám, co si o tom myslíte VY: rse@cro.cz

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.