Evropskou centrální banku čekají vnitřní reformy

7. březen 2001

Reformy institucí Evropské unie před jejím chystaným rozšířením na východ se týkají též Evropské centrální banky. Řekl to tento týden její ředitel Wim Duisenberg na zasedání výboru Evropského parlamentu.

Plánované rozšíření Evropské unie o bývalé komunistické státy střední a východní Evropy vyžaduje, aby byla ještě předtím dokončena řada vnitřních strukturálních reforem. To se týká především výkonných a rozhodovacích orgánů Evropské unie, jako jsou evropská Komise a evropská Rada, ale ve stejné míře i jejích dalších, například finančních institucí a rovněž Evropské centrální banky. Přiznal to tento týden její ředitel Wim Duisenberg na zasedání výboru Evropského parlamentu, když řekl, že bankovní rada této instituce by nemohla fungovat v současné podobě, až se počet členů Evropské unie skoro zdvojnásobí.

Dodal ale, že vnitří reforma Evropské centrální banky, která vede své účty v jednotkách Euro, nebude jednoduchá.

Společná evropská měna Euro, zavedená v bankovní účetní praxi před dvěma lety, se po většinu doby projevovala jako poměrně slabá měna a její hodnota klesala. V posledních měsících konečně začala posilovat, ale ředitel Evropské centrální banky Duisenberg naznačuje, že důvěra v Euro by mohla být znovu ohrožena po rozšíření Evropské unie, jestliže se do té doby neuskuteční její vnitřní reformy. Podle Duisenberga je prakticky nemožné, aby bankovní rada rozhodovala rychle a efektivně, bude-li mít místo 15ti 27 členů (tedy jednoho zástupce z každého členského státu Evropské unie).

Předpokládá se, že bývalé komunistické státy střední a východní Evropy začnou vstupovat do Evropské unie v příštích několika letech. Jakmile po vstupu splní příslušné podmínky, mohou se připojit i k evropské měnové unii a podle dosavadních zvyklostí pak budou mít nárok i na své zástupce v řídící radě Evropské centrální banky.

Podle ředitele Duisenberga by proto bylo nejrozumnější vytvořit jakýsi "rotační" systém pravidelné výměny členů malé, ale efektivní bankovní rady. Členské státy by se pak v řízení banky "spravedlivě" střídaly.

Ale tato myšlenka hned naráží na pochopitelné překážky. Lze realisticky předpokládat, ptají se odborníci, že by třeba Francie anebo Německo - jako hospodářsky nejmocnější státy Euro zóny - nechaly čekat své guvernéry centrálních bank v předpokoji, zatímco uvnitř budou bankéři z Portugalska, Lotyšska a Bulharska rozhodovat o měnové politice celého bloku? To jistě není realistická představa.

Novou strukturu Evropské centrální banky budou proto muset nakonec navrhnout a schválit politikové. Ti jsou vždy vedeni národními zájmy, ale i snahou nalézt pro všechny přijatelný kompromis - tak, aby se ani velké, ani malé státy necítily poškozeny.

ČRo 6 / RSE 7. března 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.