Eva Turnová: Reversalismus

16. září 2022

„Když se Jim jednou ráno probudil, zjistil, že se proměnil v jakousi nestvůrnou dvounohou obludu…“  Odkazem na Kafkovu Proměnu rozehrává anglický prozaik Ian McEwan příběh o tom, jak snadno může svět politiky zbloudit ve snaze vyřešit složitý svět pomocí jednoduchých klišé. Jim Sams, který se ze švába proměnil v britského premiéra, chce sloužit lidu a je přesvědčený o tom, že sám nejlépe ví, co je pro lid dobré.

Na politickou scénu právě proniká takzvaná „reversalistická strana“ se svou populistickou ideologií, za kterou obdržela dokonce uznání od amerického prezidenta Archieho Truppa.

Čtěte také

Premiér Jim chce jít s dobou a snaží se prosadit reversalismus jako mainstream. Principem je otočit tok peněz a celého hospodářského cyklu. V praxi to vypadá tak, že na konci pracovního týdne předá zaměstnanec firmě peníze za odpracované hodiny.

Až ale půjde nakupovat, bude odměněn za všechno zboží, které si z obchodu odnese. Zákon zakazuje hromadit hotovost. Peníze, které si občan uloží do banky, budou zatíženy závratným úrokem. Čím lepší práci bude člověk mít, tím víc bude muset nakupovat, aby za ni mohl zaplatit. Ekonomika bude stimulována, protože přibude kvalifikovaných zaměstnanců. Vláda bude pořizovat atomové elektrárny a rozvíjet vesmírné programy, aby mohla zaplatit daně svým občanům.

Nechci to zadarmo

Probouzím se do reversalistického světa. Ráno vstanu, jdu k autu, u kterého už stojí rozzlobený policista, protože parkuju na zákazu stání.

Čtěte také

„Tady máte 500 korun a víckrát ať se to neopakuje!“

Beru si od příslušníka bankovku a vyrážím do ČEZu vyzvednout si přeplatek, protože jsem nechala omylem měsíc rozsvíceno na chalupě. Stavím u pumpy. Benzín právě výrazně zdražil, naberu plnou nádrž a inkasuju dva tisíce.

V zákaznickém centru ČEZu je fronta, spousta lidí si přišlo pro přeplatek za energie. Dlouhou chvíli si krátím sledováním zpráv na monitoru, kde právě probíhá soudní proces s bývalým premiérem, který protiprávně uhradil Evropské unii 50 milionů, aby si mohl postavit Čapí hnízdo. Mé nepozornosti využívá zloděj a strká mi do kabelky svazek bankovek. Ještě že mám zítra koncert, dám vysoké vstupné a konečně se zbavím tíživé hotovosti.

Eva Turnová

Po pár týdnech mi z toho všeho jde hlava kolem. Jdu na úřad.

„Prosím vás, nemohla bych na chvilku odjet někam, kde se žije postaru? Nechci to zadarmo.“

Úředník se nade mnou slituje a strká mi do kapsy deset tisíc jako úplatek:

„Dobře, propouštím vás, ale na revers!“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.