EU částečně uvolnila hospodářské sankce proti Jugoslávii

1. prosinec 2000

Evropská komise na svém zasedání v Bruselu v pátek schválila seznam celkem 190 ti jugoslávských podniků, které mohou od nynějška začít obchodovat s členskými státy Evropské unie. Rozhodnutí Evropské komise vstoupilo v platnost v sobotu 1. července.

Ačkoli postoj Západu vůči režimu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče se tímto opatřením nijak nemění, zásadně se mění situace na poli hospodářství a obchodování s Jugoslávií. Představitelé Evropské unie zdůrazňují, že na seznam jugoslávských podniků, s nimiž bude od nynějška dovoleno obchodovat na vzdory stále platným hospodářským sankcím, se dostaly pouze ty firmy, u nichž se předpokládá, že své obchodní zisky vzápětí nepředají srbským úřadům.

Účelem tohoto opatření je proto dále „izolovat“ jugoslávskou vládu v čele s prezidentem Miloševičem, ale zároveň také umožnit určité „ulehčení“ v jinak velmi tíživé ekonomické situaci mnoha obyčejných srbských občanů, kteří na hospodářské embargo, uplatňované vůči Jugoslávii už řadu let, ve skutečnosti doplácejí mnohem více než srbské politické špičky.

Mluvčí Evropské komise řekl v pátek tiskové agentuře Reuter, že schválený seznam 190ti jugoslávských podniků, který západní ekonomičtí odborníci sestavovali několik měsíců, není nijak definitivní, a že k němu budou později připsány další firmy, o nichž budou platit podobné předpoklady.

Účinnější uplatňování hospodářských sankcí vůči Jugoslávii obhajují už delší dobu zejména Británie, Holandsko a Dánsko, i když některé jiné západoevropské státy mají proti těmto změnám výhrady. Před nedávnem Evropská unie „uvolnila“ letecké spojení s Bělehradem, ale současně se rozhodla přísně dodržovat jiné sankce, namířené proti Miloševičovu režimu.

Jak se dalo očekávat, jugoslávské úřady nové opatření Evropské komise předem odsuzují a též někteří západní diplomaté se domnívají, že bude obtížné zavádět novou politiku v praxi. Všechny státy Evropské unie se ale shodují v tom, že je správné pokusit se ulehčit život řadovým srbským občanům a podporovat demokratickou jugoslávskou opozici, ale současně vytvářet co největší problémy Slobodanu Miloševičovi, který byl obviněn u mezinárodního soudu v Haagu z válečných zločinů.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.