Etická dilemata kolem programování robotických aut

9. listopad 2015

V současnosti řeší řada odborníků potenciální etické problémy a dilemata kolem programování automaticky řízených/robotických aut. Bude si auto při čelení nehodě vybírat, čí smrt nebo zranění bude přijatelnější, pokud bude mít více možností, kam uhnout nebo jak zareagovat? A může si nakonec vybrat i obětování své posádky jako menší zlo, pokud druhá volba může znamenat zabití více lidí, než je přítomno v autě? Pak ovšem není asi zaručeno, že si někdo takové auto koupí, pokud ho nebude moci ovládat.

A to i přes zjevnou výhodu, že robotické auto může být celkově bezpečnější než auta řízená pomaleji reagujícími lidmi. Ze stejné logiky také plyne, že osamělý chodec bude na ulici plné robotických aut relativně ve větším nebezpečí než člen skupiny lidí.

Zdroje: MIT Technology review, ScienceDaily, Washington Post, arXiv (PDF)

15 let nepřetržité činnosti kosmické stanice

Mezinárodní kosmická stanice nedávno oslavila 15. výročí své nepřetržité činnosti s lidmi na palubě.
Prostředí Mezinárodní kosmické stanice je však dnes zabydleno i mikroby, které obvykle na Zemi žijí v symbióze s lidským tělem. V prostředí stanice totiž některé baktérie a plísně začaly vytvářet vlastní kolonie a začaly se zde nebezpečně množit, přestože kosmonauti vnitřek stanice pravidelně čistí.

Mezinárodní kosmická stanice

Tyto kolonie mikrobů se nyní dokonce staly předmětem samostatných vědeckých studií, např. v odborném časopise Microbiome. Kosmonauti pro tyto účely odebírali vzorky mikrobů ze sáčků palubních vysavačů a ze vzduchových filtrů. Vědci na Zemi nyní hledají způsoby, jak jejich počty na stanici omezit a regulovat.

Zdroje: Motherboard, IFL Science, Microbiome, Science Magazine, AstroWatch, NASA, Phys.Org

Internetový rebel vytváří novou celosvětovou virtuální síť MegaNet

Kim Dotcom, známý internetový rebel a tvůrce policejně zrušeného "sdílecího" serveru megaupload.com nyní hodlá vytvořit paralelní, decentralizovanou a nezávislou internetovou infrastrukturu. Chce, aby jeho celosvětová, virtuální a zašifrovaná síť s názvem MegaNet byla imunní vůči zásahům vládních institucí.
Kim Dotcom dokonce pro účely své soukromé sítě typu peer-to-peer nebude muset budovat žádnou novou hardwarovou infrastrukturu. Pouze využije stávající počítačů a zejména chytrých mobilních telefonů.

Smartphone (ilustrační foto)

Potřebnou zvláštní vrstvu zašifrované komunikace vytvoří jeho speciální software, který si budou moci uživatelé stáhnout. Např. 100 milionů chytrých telefonů tak vytvoří ekvivalent datového provozu 10 největších webových serverů na světě.

Zdroje: Mashable, Stuff, Futurism, Fossbytes

Do dvou let chce Google rozjet zásilkovou službu s pomocí dronů

Firma Google hodlá od roku 2017 začít provozovat vlastní zásilkovou službu s pomocí dronů, pod názvem Project Wing. Jde o zjevnou konkurenci současným velkým zasilatelům a obchodním službám, jako jsou např. servery Amazon a Alibaba, které také s drony experimentují. Ve skutečnosti bude tato zásilková služba spíše řízena firmou Alphabet, která se nedávno v rámci reorganizace stala mateřskou firmou Googlu.

Bezpilotní letadlo Phantom

Zatím však nebylo sděleno nic o typech dronů nebo zásilek, kterých se má služba Project Wing týkat. Zřejmě však půjde o menší balíčky.

Zdroje: BBC, Slashgear, NBC News, Popular Science BBC, Slashgear, NBC News, Popular Science

Víte, že: Chytrý telefon, poháněný jaderným uranovým palivem, by vydržel běžet nepřetržitě přes 30 tisíc let?

Zdroje: NEI Nuclear Notes, Wall Street Journal

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.