Egypt volí prezidenta

26. květen 2014

V Egyptě dnes začínají dvoudenní volby prezidenta. Bude to už čtvrtá hlava státu této nejlidnatější arabské země od roku 2011. O křeslo soutěží pouze dva kandidáti: bývalý ministr obrany Abd al-Fattáh Sísí a jeden ze symbolů egyptské revoluce Hamdín Sabbáhí.


Favorizovaným kandidátem je Abd al-Fattáh Sísí, bývalý ministr obrany, který loni v létě svrhl islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Hamdín Sabbáhí, je podporován především revoluční mládeží a aktivisty. Někteří Sísího odpůrci tvrdí, že ve volbách se rozhoduje mezi pokračováním revoluce a mezi návratem starých poměrů.

Jak vypadaly předvolební kampaně obou kandidátů, jak se k volbám stavějí revolucionáři z náměstí Tahrír a jak stoupenci Muslimského bratrstva? V čem jsou volby jiné než ty, které se uskutečnily před dvěma lety a ve kterých vyhrál dnes už bývalý prezident Muhammad Mursí? Na tyto a další otázky odpoví tentokrát z Káhiry Štěpán Macháček a pořad Zaostřeno.

Čtěte také

„Sabbáhího kampaň stojí hlavně na mladých dobrovolnících. Kdybych ale chtěl já jako obyčejný občan jít na nějaké setkání se Sísím, tak to je naprosto vyloučené. Všechno je tam na pozvánky. Celá Sísího kampaň jsou jen sestříhaná videa a záznamy. Ale sem, sem na Sabbáhího setkání může přijít každý,“ říká Muhannad, student technické fakulty Alexandrijské univerzity.

„Hamdín je jediný, kdo mi padl na mysli jako prezident po odchodu vojenského režimu. Na rozdíl od jiných, kteří mají často tak směšné řeči, že jim snad ani nikdo nemůže věřit, mluví Hamdín rozumně,“ vyjadřuje své preference Muhannad.

Hlavní slogan Sabbáhího kampaně zní Jeden z nás a prezidentský kandidát se ho snaží naplňovat. Osobně jezdí se svým předvolebním autobusem po mítincích v provinciích a setkává se s lidmi přímo na místě.

Kampaň Hamdína Sabbáhího

„Mezi oběma kampaněmi je obrovský rozdíl. Podívejte, já jsem zásadně proti návratu lidí starého režimu a lidí z bývalé vládnoucí strany. Když je třeba tady v Alexandrii nějaká akce Sísího kampaně, jednoznačně se jí chopí právě bývalí členové Mubárakovy partaje,“ říká před sálem Sára, čerstvá absolventka Alexandrijské univerzity.

„Tady na akcích Hamdína Sabbáhího ale naopak vidím samé mladé a odhodlané lidi. Sísí platí spoustu peněz a lidí za reklamu. Sabbáhí radši přijde, sám se s lidmi vidí a promluví,“ pokračuje Sára.

Sara také tvrdí, že existuje výrazný rozdíl mezi oběma kandidáty ohledně jejich přístupu k problémům zaměstnanosti či energie. Přístup Sabbáhího je podle ní konstruktivnější a propracovanější.

Jeho program stojí na pilířích revoluce: chléb, svoboda, sociální spravedlnost, a nejmenovitě hrozí budoucím neúspěšným prezidentům, že pokud se nepoučili ze dvou případů, kdy Egypťané hlavu státu svrhli, dostanou třetí lekci.

Čtěte také

Slibuje také, že pokud se stane prezidentem, zasadí se o zrušení loňského zákona o shromažďování, na jehož základě skončily ve vězení už tisíce demonstrantů, včetně aktivistů, kteří stáli v čele egyptské revoluce před třemi lety.

Předvolební shromáždění mají i stoupenci kandidáta Abd al-Fattáha Sísího, ovšem zásadně bez jeho účasti.

„Budu volit Sísího. V minulých volbách jsme poslouchali Hamdína, co říká, a pak udělal přesně opak. Takže mou důvěru absolutně ztratil. Zatímco ten druhý, tedy Sísí, je jediným kvalifikovaným kandidátem.

Zdá se mi seriózní, disciplinovaný, takže pro mě osobně je určitě lepší volbou,“ shrnuje paní Amání, která se o rodinu stará v domácnosti.

Sísího heslo "Ať žije Egypt" na káhirském náměstí Tahrír

Paní Amání i v minulých volbách dala hlas představitele starého Mubárakova režimu. A tvrdí, že bez armády to v Egyptě nejde.

„Já budu určitě volit Sísího. Protože jsme už vyzkoušeli, co to je demokracie. Získali jsme zkušenost. Vyzkoušeli jsme Muslimské bratrstvo. Teď tu prostě nikdo jiný, než Sísí, není.

Sabbáhí, to je přesvědčený revolucionář a pořád chce v revolucích pokračovat. To pro mě není. Už to stačilo, tři roky stačily,“ tvrdí Mahmúd Mitwallí, novinář v důchodu, který dříve pracoval pro vládní deník.

Čtěte také

Jeho sympatizanti také často pořádají pouliční akce na jeho podporu. Ale sám kandidát se na rozdíl od svého soka s běžnými lidmi nestýká a klasické mítinky neorganizuje. Jeho kampaň spočívá v televizních rozhovorech, setkáních s předáky místních společenství nebo zástupci firem a institucí. Sám Sísí tvrdí, že už dvakrát unikl atentátu.

Vedle stoupenců obou kandidátů je ale celá řada Egypťanů, kteří budou volby záměrně bojkotovat. Patří k nim stoupenci sesazeného prezidenta Muhammada Mursího.

Ti legitimitu současného politického procesu neuznávají vůbec a prezidentského kandidáta Abd al-Fattáha Sísího považují za pučistu, zodpovědného za smrt bezmála tisícovky lidí při rozhánění islamistických protestů v létě loňského roku.

„Abd al-Fattáha Sísího budou volit lidé, kteří teskní po době vlády Husního Mubáraka, dále ti lidé, kteří bezmezně věří ve schopnosti samotného Abd al-Fattáha Sísího zajistit budoucí rozvoj a bezpečnost Egypta a také lidé, kteří hledají stabilitu, ať už patří ke střední třídě, anebo některý částem vyšší třídy.

Abd al-Fattáh Sísí

Volit ho budou obecně ti, pro které je ekonomický rozvoj a bezpečnost důležitější, než demokracie. A rozhodně pak i zásadní odpůrci politického projektu Muslimského bratrstva,“ tvrdí politolog a spisovatel Ammár Alí Hasan.

„K voličům Hamdína Sabbáhího pak patří skupiny revoluční mládeže, snílků, kteří trvají na revoluci z roku 2011 a jejích principech, dále část chudých vrstev, kteří v Sabbáhím spatřují advokáta chudých, a také ta část střední třídy, která klade důraz na otázku osobních svobod a která věří, že demokracii nelze kompenzovat ekonomickým rozvojem,“ shrnuje charakter Sabbábího voličů Alí Hasan.

Podle Alí Hasana se Abd al-Fattáh Sísí každopádně těší velké popularitě napříč všem vrstvám a volby nejspíš dopadnou jednoznačně a výrazně v jeho prospěch.

Čtěte také

„V roce 2012 to byla pro Egypťany úplně nová zkušenost, zvláště pak v kontrastu s komedií, kterou představovalo vítězství Mubáraka v předchozích volbách v roce 2005. Před dvěma lety ale měli lidé skutečně velkou důvěru v občanskou elitu, a tehdy lidé tuto elitu zvolili.

Tentokrát ale tato civilní elita nedokázala nabídnout důvěryhodného kandidáta či kandidáty, a před lidmi tak zůstal jako jediná volba někdo z armády,“ shrnuje rozdíly mezi současnými volbami a těmi z roku 2012.

Podle Alího Hasana je konkurence kandidátů v těchto volbách slabá. A to prostě proto, že ti, kteří by byli schopní konkurovat Sísímu, se z boje stáhli. Buď pro svůj nesouhlas s celým současným vývojem, anebo naopak na Sísího podporu.

„A Muslimské bratrstvo do předvolebního boje nešlo, protože legitimitu celého tohoto vývoje neuznává a považuje ho za vojenský převrat,“ uzavírá Alí Hasan.

autor: mac
Spustit audio