Dynamik předešel svou dobu

2. únor 2006

Elegantní proudnicové tvary a luxusní interiér, to jsou základní charakteristiky automobilu Aero 50 Dynamik. V karosárně Sodomka vzniklo pouze sedm exemplářů. Dodnes se dochovaly dva. Jeden jezdí v USA a další čeká od loňského roku v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě na své druhé narození.

Psal se konec třicátých let. V karosárně Sodomka ve Vysokém Mýtě byli na podobné zakázky zvyklí. Firma vyráběla od roku 1895 kočáry a pod vedením Josefa Sodomky mladšího potupně přešla také na výrobu zakázkových karoserií pro automobily. Oblékaly se tu automobily značek Bugatti, Lancia nebo Rolls-Royce. Práce pro české výrobce automobilů však také nepředstavovaly výjimku. Speciální karoserie měly vozy Škoda, Tatra, Walter a v neposlední řadě také Aero.

Ovšem jedna z karoserií právě pro tuto značku dala vzniknout legendě. Masivně působící kabriolet Aero 50 Dynamik měl ve své době progresivní tvary a obstál by bez problémů v konkurenci automobilů o celé desetiletí mladších. O jeho fotogeničnosti svědčí i fakt, že si zahrál po boku Oldřicha Nového v komedii Valentin Dobrotivý. Jízdní výkony však nebyly nijak oslnivé. Podvozek Aero poháněl dvojtaktní čtyřválcový motor o objemu téměř dva litry. Těžké karoserii neudělil rychlost vyšší než 130 km/h. Podle pamětníků však bylo mnohem obtížnější tenhle stroj zastavit.

Dodnes se zachovaly z původní malé série pouze dva exempláře. Jeden brázdí kalifornské silnice a druhý získalo v loňském roce do svých sbírek Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě.

"Dynamik považujeme za náš nejcennější exponát," uvedl pro ČRo Leonardo ředitel muzea Mgr. Jiří Junek. Unikátní automobil představuje ukázku dovednosti a vysoké úrovně průmyslové výroby v daném regionu. Exponát však musí nejprve projít náročnou renovací u odborné firmy. Celá operace je také velmi nákladná, takže její průběh závisí z velké míry na štědrosti sponzorů.

Dynamik zatím odpočívá rozložený v depozitářích muzea. Dochoval se prakticky v kompletním stavu, takže po renovaci bude historicky věrohodný. "Na americkém voze jsme našli řadu nepřesností. Renovace nebyla provedena do důsledku. Automobil má například nepůvodní barvu a pravděpodobně také jiné kryty světel. Je to pochopitelné, protože podobné díly nebyly v USA k dispozici," uvedl Junek. Vysokomýtské muzeum má naproti tomu vše potřebné takříkajíc po ruce. Restaurátorům poslouží i vzpomínky pamětníků a morální podpora Spolku přátel Carrosserie Sodomka.

Verze Dynamiku pro děti

Výrazné linie automobilu oslňovaly pravděpodobně už současníky. Sám továrník Sodomka nechal pro své děti vyrobit jeho zmenšenou kopii, kterou poháněl motocyklový motor. Také dětská verze dynamiku se dodnes dochovala v soukromé sbírce ve Vysokém Mýtě. Podobně jako její větší sestra, i ona čeká na svou renovaci.

Karosárna Sodomka byla v roce 1948 znárodněna. Dynamik představuje jeden z vrcholů její produkce a dokládá vysokou úroveň českého designu v té době.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.