Dylanovy Vánoce

5. prosinec 2009

Bob Dylan je zpěvák, který má mimořádnou schopnost vyslovit věci, které takzvaně "visí ve vzduchu". Je to také osobnost, která často šokuje - hlavně ve chvíli, kdy je někam spolehlivě zaškatulkována. S velkým překvapením přišel Bob Dylan i nyní. Vydal CD, plné tradičních vánočních koled. A jak říká Petr Vizina, v jeho podání se z nich stávají pro mnoho fanoušků nečekaně nové písně.

Dylanovi fanoušci se museli vyrovnat s mistrovou konverzí ke křesťanství na počátku 80. let, zpráva je tedy tolik nepřekvapila. Jenomže samotná deska, poskládaná z desítky a někdy stovky let starých písní a tradicionálů, možná nejspíš zaskočila i je.

Z vánočních desek obvykle kape sentiment jako přeslazený sirup. Od Dylana snad nikdo nic podobného nečekal. Přesto tu zní rolničky, smyčce a dívčí sbory. Nálada desky je romantická. Zároveň nás do sváteční atmosféry uvádí Dylanův hlas, který jeden recenzent přirovnal k témbru ošklivě nachlazeného Mickey Mouse. Spojení, které rozesměje i dojme. Dylan tu jako štědrý Santa Klaus sype z rukávu znamenitý výběr důvěrně známých i zapomenutých písní. A tuhle znáte, ptá se posluchačů? O pasáčkovi, jemuž beránek ukazuje na obloze podivuhodnou hvězdu. O Vánocích na Havaji, kde děti čekají nadílku v punčoše pověšené na kokosové palmě. O Vánocích jako bujarém večírku i sezoně nesplněných slibů. "Na Vánoce se vrátím domů... i kdyby to mělo být jen ve vzpomínkách," brkne tu Dylan na tesklivou strunu.

Dylanovo album Christmas In The Heart, tedy Vánoce v srdci, je zpěvníkem svátečních písní a Dylan je zpívá od srdce. Nikoliv jako křesťan či Žid, ale hlavně jako Američan. Proto se na desce často objevuje Santa Klaus. Toho u nás považujeme za podezřelý import, jedno se mu však musí nechat: Dětské představivosti tahle postava pomáhá; vánoční dárky v Americe nenosí samo Božské dítě z Betléma, tedy náš Ježíšek, ale doručuje je dobrácký vousáč v křiklavě červeném kabátku. Námitka, že Santa Klaus dělá na Vánoce reklamu hlavně obchodníkům, v případě Dylanovy desky neplatí. Písničkář se totiž rozhodl, že veškerý výtěžek z desky půjde na charitu.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu