Dušan Neumann ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Ovlivnění vyšetřování e-mailů Hillary Clintonové ze strany FBI znamená velkou potíž v samotném závěru kampaně demokratické kandidátky. Otázkou je, jak velký problém to bude. Zdá se totiž, že letos je jen málo nerozhodnutých voličů a většina už dávno ví, koho bude volit, bez ohledu na velikost skandálů, které třeba ještě přijdou. Jak moc rozpolcené budou Spojené státy po těchto volbách, ať vyhraje kdokoli? Dobrý poslech přeje Jan Bumba.

Jsme tady s novinářem Dušanem Neumannem ve městě Götizburg v Pensylvánii, v místě, které je dějištěm mimořádné historické bitvy, a místem, které má velmi velký význam pro celou americkou historii. A já to říkám proto, že když jsem přijížděl z Washingtonu, z hlavního města, tak v samotném Washingtonu jsem málokde viděl vůbec nějakou politickou propagaci a prakticky nikde jsem neviděl žádný plakát nebo žádnou ceduli, která by podporovala Donalda Trumpa. Sem tam nějaký nápis podporující Hillary Clintonovou. Ale vyjel jsem pár desítek mil za Washington a rázem jsem viděl před domy na trávnících cedule podporující Donalda Trumpa, cedule s tím známým heslem "Udělejme Ameriku znovu velkou". Dušane, je to náhoda, že jsem to takto viděl, anebo skutečně jsem zahlédl opravdu nějaké zásadní rozdělení, které charakterizuje tyto volby?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Náhoda to určitě není. A je to, dá se říct, charakteristické pro většinu území Spojených států, že ta rurální neboli venkovská Amerika je daleko konzervativnější a spíše podporuje Donalda Trumpa, zejména tedy její mužská část populace, zatímco ta městská populace, dalo by se říct, někdy vzdělanější nebo i jaksi progresivnější v tom slova smyslu otevřenosti, tak ta podporuje daleko víc Hillary Clintonovou.

Čtěte také

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Říkáte konzervativnější venkov, ale je Donald Trump skutečně takový typický konzervativní kandidát?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
On není, ale on je kandidátem, který vystoupil proti politickému establishmentu, a to v obou stranách. Oni v podstatě by si republikáni v tom nejvyšším washingtonském ešalonu spíš přáli, aby vyhrála Hillary Clintonová než Donald Trump, protože pro ně on znamená naprostou nejistou a neznámou půdu. A on se netají tím, že ten establishment chce rozvrátit, že chce vrátit tak, mohlo by to připomínat v české historie období husitství, kdy on chce prostě vrátit tu Ameriku k tomu evangeliu otců zakladatelů, k té přímé rigidní ústavnosti, vrátit ji z toho období posledních dvaceti let, kdy se rozmáhá politická korektnost, která tedy, dá se říct, konzervativcům strašně leze na nervy.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Pokud tohle je Trumpův plán, ale je to realizovatelné? Je možné v roce 2016, 17 a v následujících letech opravdu, sám jste to řekl, vrátit Spojené státy do doby, a teď nevím, kdy, kdy to datovat?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já bych to datoval tedy do toho přelomu padesátých, šedesátých let, kdy samozřejmě se to nebude vracet do doby segregace a do doby, kdy byly veliké jaksi nerovnosti i ve střední vrstvě, majetkové. Dneska se ta společnost rozdělila tak, že existuje velice uzoučká vrstva těch nejbohatších, pak ta střední třída, která se ovšem spíše propadá, a pak tedy ta vrstva těch závislých, což je dnes, se odhaduje asi devadesát milionů Američanů, kteří pobírají nějakou formu státní podpory.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
No, ale do té nejužší vrstvy těch nejbohatších přece patří sám Donald Trump.

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
On do toho patří a tam je ta věc, kterou já si nedovedu přesně vysvětlit a odhadnout, Američani jsou opravdu jiní než Evropané, oni jsou vlastenci. Ono to zní docela podivně, zvlášť tedy nám cynickým Čechům, ale oni to skutečně berou to vlastenectví a tu ústavu naprosto vážně. Bral ji vážně George Bush, který patří k té bohaté vrstvě a bere to vážně i Donald Trump. On už víc peněz nepotřebuje, což je pravda, ale on skutečně je pyšný na to, jakého impéria se domohl přes několik bankrotů, vždycky jaksi byl zašlapán, tedy zašlapán na pouhých několik milionů dolarů, že, a znovu tedy vyrostl. Je pyšný na to, jak zachází s vlastními zaměstnanci, jak ho zaměstnanci mají rádi, a to je skutečně pravda, že on tam tu podporu má velmi velkou, přestože v jeho podnicích neexistují žádné odbory. Tak je mi, já s tím jako, toto chápu, že on chce tedy tu Ameriku vrátit někam, kde je každý za sebe sám zodpovědný. To je ten hnací moment staré Ameriky, je to ten individualismus, někdy bych dokonce řekl i charitativní individualismus, na kterém ta Amerika vyrostla jaksi zespoda, z komunity. Na rozdíl od Evropy, kde bych řekl, že svoboda byla jaksi darována lidu aristokracií, která se už bála, že by to zase špatně dopadlo nějakou revolucí, tak v těch Spojených státech to skutečně vyrostlo přímo jaksi z vnitra, jo, z komunity, z komunity na okres, z okresu na stát a potom tedy na tu federaci.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A zase se musím zeptat na to, jestli Donald Trump ale skutečně je tím nositelem těchto hodnot, které popisujete, jestli on třeba je poměrně vágní i, co se týká nějakých kroků, které by prováděl, kdyby se dostal do Bílého domu? Může si být člověk vlastně jistý tím, jaký by Donald Trump byl prezident?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Nemůže, ale je to trošku taková, řekl bych, jako ruská ruleta. Viděl jsem takový obrázek, že Hillary je ruská ruleta, kde je pět nábojů v hlavni, zatímco Donald, kde je jenom jeden. Čili tady se vybírá mezi tím, co není jisté, ale může být perspektivní nebo nějakým způsobem validní pro tu většinu konzervativních, a mezi tím, tou jistotou, co skutečně nechtějí.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Říkal jste, že někteří lidé v Republikánské straně by zřejmě byli raději, kdyby vyhrála demokratická kandidátka Hillary Clintonová. Jaký vliv na Republikánskou stranu vlastně má a ještě bude mít kandidatura Donalda Trumpa?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
S hlediska té strany tedy vyloženě negativní. Už jaksi z vnitropolitického hlediska strany, to znamená, že strana se dále více rozštěpila a že pokud by měla fungovat jako politická strana v tomto smyslu nebo v tomto stavu, tak je proti těm demokratům v obrovské nevýhodě a v podstatě nefunkční a bez šance.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Znamená to, že je nějaká pravděpodobnost, že Republikánská strana se rozštěpí, že vznikne třeba nějaká nová politická síla na americké scéně?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Ta síla tady už je, i když média ji příliš nezdůvodňují. Museli bychom se dostat do toho, jaksi hodnotit média, která jsou velice liberální nebo progresivistická, vlastně tisk a televize, až na ten Fox, Fox News, a vlastně, kde ten, ta rovnováha je větší, tak je v rozhlasových stanicích. Ale to je na úplně ještě jinou, jinou besedu. Řekl bych v tom případě nebo na co, abych odpověděl na tu otázku, tady existuje to, čemu se kdysi říkalo Tea Party, a což je odštěpenecká skupina od původně Republikánské strany. A mnoho různých nezávislých hnutí, která fungují pouze na státních úrovních, ta nemají žádnou jednotící federální politiku. Ale je to vlastně, znova je to odpor proti té politické situaci nebo té politické špičce nebo tomu systému vládnutí, s lobbingem, s podporou velkých korporací, proti kterému vlastně ten Donald Trump vystupuje.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když jste zmínil média, myslíte si, že má Donald Trump pravdu, když říká, že jsou proti němu zaujatá a že se chovají nefér způsobem?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já bych řekl, že tak z těch sedmdesáti procent se skutečně staví spíš do politiky nebo na stranu Hillary Clintonové, že víceméně v rovnováze jsou ty rozhlasové stanice místní nebo které, které můžeme poslouchat. Já na internetu chytám od Texasu vlastně po Pensylvánii všechno. A tím se dá říct, že se to jaksi, jaksi vyvažuje. Proto také ty venkovské odbory, ty venkovské okresy, bych řekl, jsou víceméně konzervativní a nakloněné Trumpově politice než ty městské, kde je ovlivňuje velká televize, networky, kde je to zase z té druhé strany, ale skutečně si myslím, a když si přečtu Washington Post nebo New York Times, tak, tak je to na straně Hillary Clintonové a demokratů. Ani bych neřekl přímo Hillary Clintonové, protože ona je nepopulární i mezi demokraty, ale je to na té straně toho, čemu se v Americe říká liberální progresivismus.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Ptal jsem se na podobnou otázku Glenna Thrushe ze serveru Politico a on odpovídal tak, že média podle jeho soudu došla prostě k tomu závěru, že Donald Trump je nepřijatelný a nekvalifikovaný kandidát, že to prostě není člověk, který by mohl dělat prezidenta Spojených států, a z toho důvodu, že jsou na straně jeho soupeřky.

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Ono v těch médiích, ta média vlastně žijí svým vlastním životem. Žije, žijí životem expertů nebo v Americe se říká pundits, jo, to jsou lidé, kteří se tou politikou zabývají. A ten Trump, jinak si to domino rozházel, protože on není politik, on se v tom neumí pohybovat. On, když na něj, když na něj Hillary zaútočí, on je bezradný, zatlačený do kouta a otevře jaksi pusu dřív, než začne přemýšlet.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Pardon, ale měl by takový člověk tedy být prezidentem Spojených států?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Těžko za ideálních, za ideální situace určitě ne, ale za této situace těžko říci, protože pokud se bude chovat jako třeba Ronald Reagan, tak si vybere své experty a do svého štábu lidi, kteří jsou daleko chytřejší a vzdělanější v té oblasti, do které je on vybere, jo, pokud, ale to je znova ta nezodpověditelná otázka a jde stále o to vzít tu šanci nebo zkusit tu šanci a nebo pokračovat v té cestě, která pro většinu, si myslím, Američanů nebo těch, kteří tedy pracují a vydělávají, je nepřijatelná, jo. Teď těsně před volbami vyšlo najevo, jakou vlastně katastrofou prostřední třídu je ta reforma zdravotní, zdravotního pojištění, kterou spustil Obama a kterou Hillary obhajuje, kde stoupá pojistné právě pro rodiny střední třídy. Třeba v Pensylvánii jenom jednadvacet procent, ale třeba v Arizoně pětasedmdesát procent. Já jsem viděl, co přichází lidem nové podmínky od pojišťoven, tak čtyřčlenná rodina paní, která provozuje malou pekárnu, platila za čtyřčlennou rodinu třináct set šest dolarů měsíčně zdravotní pojištění se spoluúčastí tři a půl tisíc. To znamená, prvních tři a půl tisíce v nemocnici nezaplatí nikdo, to musí ona, a pak tedy to bude platit ta pojišťovna, a to byla třináct šest. Na příští rok to stoupá na šestnáct set sedmnáct dolarů za měsíc.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A to je důsledek Obamacare?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Těžko si to vysvětlit jinak, protože já si třeba pamatuji, že když jsem odcházel do důchodu, tak ta Medicare, to jsem měl spoluúčast, já jsem šel k doktorovi a zaplatil jsem dvacet dolarů. A dneska, minulý měsíc jsem si nechal dát injekci kortikoidů a zaplatil jsem, protože mám spoluúčast, sto devadesát čtyři dolarů za jednu, za jednu injekci. To před sedmi, osmi lety nebylo.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Naším hostem je publicista Dušan Neumann. Pokud jde o Hillary Clintonovou, tak průzkumy naznačují, že ona je vlastně druhý nejnenáviděnější politik hned po Donaldu Trumpovi. Čím to je, že zrovna takovýto dva kandidáti se sešli v těchto prezidentských volbách?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já nevím opravdu, protože z tři sta dvaceti milionů lidí, když se to, ten výběr zúžil na tyhle dva, tak je to těžký. Akorát bych vás trochu poopravil. Ona je nejnenáviděnější politik, Donald Trump není politik. Donald Trump je amatér, který do politiky vevandroval a teď v tom plave.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Demokratická kandidátka má stále velké problémy s uniklými e-maily. FBI obnovuje vlastně vyšetřování celé této kauzy. Jak zásadní vliv to podle vašeho soudu může mít?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Tak nejen ty e-maily, ale vlastně celá ta situace okolo ní, která se provalila přes ty WikiLeaks a přes, WikiLeaks a přes podobné kanály, určitě má negativní dopad na Hillarynu kampaň u těch nezávislých. U těch, kteří jsou už přesvědčeni, u těch se to, to se nezmění. Stejně tak, jako kdyby cokoliv přišlo, vyšlo znova na Donalda Trumpa, tak u těch, kteří jsou přesvědčeni, u těch se to nezmění. A to je skoro těch padesát na padesát. Vlastně ten rozdíl je ve statistické chybě, takže záleží na tom, kolik těch lidí, kteří jsou v táboru nezávislého Johnsona, a kolik je těch nezávislých, to je něco kolem deseti, dvanácti procent, tak na kterou stranu se tito lidé rozdělí a přikloní. Takže může skutečně dojít, že, do situace, kdy o prezidentu Spojených států rozhodne milion hlasů nebo možná ani to ne.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Myslíte si tedy, že ještě není zdaleka rozhodnuto, protože existují lidé, kteří jsou přesvědčeni už téměř na sto procent, že Hillary Clintonová tyto volby vyhraje?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já si to osobně myslím taky, ale když právě projíždím tím, tím venkovem a když vidím tu podporu Trumpa v těch mimo a mimo velké aglomerace a uvědomím si, že mnoho těch lidí, kteří vlastně nejsou zpovídáni médii a do těch, do těch výzkumů nezapadnou a mnoho z nich se v tom svém prostředí třeba pracovním, a tak dále, které je liberální, si netroufnou říct, jakou myšlenku a jakou pozici zastávají, protože bohužel ta politická korektnost je posledních dvaceti let i, neřekl bych, že by omezila svobodu, ale podstatně zvýšila hladinu sebecenzury. Takže tito lidé mohou hlasovat jako neřízená střela úplně jinak. A na nejmenší podnět, a to třeba může být další z těch průniků a úniků informací o Hillary. Ale osobně si myslím, že její štáb to má perfektně zpracované, že to Donalda skutečně umělo zahnat do kouta v každé z těch, z těch besed a že tedy je připravená na to, na tu funkci prezidenta z toho tradičního pohledu lépe. Ale rozhoduje, že jo, vox populi, a ten je tedy nepředvídatelný.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když se vrátíme k samotným prezidentským kandidátům, Donald Trump říká, že pokud by se stal prezidentem, tak by Hillary Clintonová byla přinejmenším vyšetřována, možná by skončila ve vězení, ostatně jeho příznivci na jeho mítincích skandují, aby ji zavřeli. Řekl také, že, nebo naznačuje, že možná neuzná výsledky voleb, pokud nebudou v jeho prospěch. Jsou tohle věci, které podle vašeho soudu nějak ohrožují americký demokratický systém?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já si myslím, že ne, protože to není poprvé, že těch případů, kdy výsledky voleb neuznal třeba Al Gore, ty jsou známy, ten to hnal vlastně až k nejvyššímu soudu, byť šlo teda jenom o Floridu. Já si myslím, že pokud ty výsledky voleb dopadnou tak, že to bude, jak se říká, /nesrozumitelné/ pro Hillary, že vyhraje sedmdesát procent, že jo, ku třiceti nebo i, i těch pětašedesát, tak že to ten Trump samozřejmě neudělá. Pokud by to mělo být na vážkách, tak je velmi pravděpodobné, že požádá o přepočet a bude na tom trošku tancovat. Ale pokud teda skutečně ta, ta Hillary vyhraje tak, jak to předpokládají některé ty, ty stránky výzkumu, tak to určitě neudělá, protože je natolik byznysmen, aby si to spočítal.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
A takové to zpochybňování voleb, že jsou zmanipulované a podobně, myslíte si, že Američané věří do nějaké míry této argumentaci a mají třeba obavu z toho, že jejich politický systém opravdu může být nějak pokřivený?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Bohužel se to stává, není to poprvé. Stávalo se to, stávalo se to i dřív. Dnes teda si myslím, že je to daleko menší pravděpodobnost, pokud se týká elektronické kontroly a vlastně té neosobní kontroly, kdy se tedy nepřepočítávají ty lístky z nějaké krabice od dob. Takže ta šance je menší, že takové ty zvěsti, že nějaký hacker přeprogramoval volební mašiny, že se tam zvolí Trumpa a ono to přehodí automaticky na Hillary, to je velmi nepravděpodobné a já to považuju za nesmysl a za takové ty konspirační teorie podobné tedy zeleným mužíkům z Marsu. Takže to si nemyslím. Ale je pravda, že k tomu docházelo, že k tomu dochází, že jsou ty hlasy těch mrtvých duší, se občas objeví, že takové ty věci, kdy demokrati oponovali tomu, aby ve volební místnosti se musel volič prokázat nějakým průkazem, ty tomu jen přispívají.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
No a znamená to tedy, když se vrátím k té otázce, že lidé, Američané, mají obavu z toho, kam směřuje nebo co se děje s jejich demokracií?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já těžko mohu mluvit za celou Ameriku. Já žiju v Pensylvánii a Amerika není stát, je kontinent, jo, takže těžko já mohu hodnotit situaci v Michiganu nebo v Louisianě. Já si myslím, že tak hrozné to není, že přece jenom ten zdravý rozum tady převládá, že Američani v tu svoji společnost stále věří a že přes veškeré ty frustrace si myslím, že jsou stále přesvědčeni, že to je demokratický nebo v jejich pohledu nejdemokratičtější a nejspravedlivější systém na světě.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Když člověk přijede z Evropy do Spojených států, tak první věc, která ho zarazí, pokud tedy už předtím necestoval po Americe, jak neskutečně milí Američané jsou, zdvořilí, v drtivé většině případů se setkává skutečně s velmi vlídným přijetím. A mě by zajímalo, jak je možné vysvětlit ten kontrast těch vlídných a zdvořilých lidí s tou nesmírně agresivní a negativní politikou?

Dušan NEUMANN, novinář
--------------------
Já bych to přirovnal k tomu, že když budete v Praze mluvit s mnoha lidmi a s mnoha pány v hospodě, tak si dobře popovídáte. A v okamžiku, kdy se s nima dáte na stadion, kde hraje Sparta se Slavií nebo nedejbože ještě Baník Ostrava, tak se tak porvou. No, a řekl bych, že ty, ty volby v Americe vždycky mají takovou příchuť jaksi cirkusu a nebo sportovního zápasu, i tak jsou podávány, kdo vyhraje, kdo ne, čili ty, ty vášně fanouškovské a sportovní, ty, ty vykvetou a myslím si, že pak ta kampaň ustane, ty, ty cedule se odstraní a zas se to vrátí do normálu.

Jan BUMBA, moderátor
--------------------
Naším hostem byl dnes publicista Dušan Neumann.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: bum
Spustit audio