5 resortů a spravedlivý daňový systém. Šéf ČSSD Jan Hamáček nastiňuje vyjednávání o vládě s ANO

Hnutí ANO a ČSSD vyjednávají o vládě. Pokud chtějí dospět k dohodě, musí překonat například otázky ohledně zvyšování daní a rozdělení ministerských křesel. Šéf ČSSD Jan Hamáček ve Dvaceti minutách připouští, že pro jeho stranu je důstojných pět rezortů, ohledně daní je nutné do systému vrátit spravedlnost. „Politika je o kompromisu, očekávám, že ho budeme hledat,“ říká Hamáček.

Sociální demokraté chtějí mít nejprve jasno o programu případné vlády s hnutím ANO, pak teprve přijdou na řadu personální otázky. „Za důstojné zastoupení sociální demokracie v této vládě pokládám pět resortů,“ zdůrazňuje.

Resorty pak rozděluje na dvě kategorie – v případě té první jde o naplňování sociálnědemokratického programu, tam patří ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví.

Do druhé kategorie patří silové resorty spojené se střetem zájmů hnutí ANO, což je ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti. „Pokud bychom měli akceptovat, že trestně stíhaná osoba bude ve vládě, tak potřebujeme garance, že celý problém se nepromítne do fungování vlády,“ říká.


Dohoda o společné vládě má být na světě nejpozději do 7. dubna, kdy pokračuje přerušený sociálnědemokratický sjezd. O spolupráci s hnutí ANO ale nakonec rozhodne členská základna ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Program hnutí ANO také podle něj vychází z programu sociální demokracie, a lze tam nalézt hodně průniků. To ale neplatí například na otázku zvyšování daní, což odmítá hnutí ANO. Sociální demokracie zase nechce otevírat nůžky mezi chudými a bohatými.

„Do systému je potřeba vrátit spravedlnost, část peněz, které z Česka odcházejí, tady udržet, použít je buď na investice, nebo abychom zvyšovali životní úroveň občanů,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio