Duchovní otec Hvězdných válek na návštěvě Chorvatska

31. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Navštivte letovisko, které bylo po staletí sídlem obávaných pirátů. Kvůli zhoršujícímu se ekonomickému výhledu zvyšuje chorvatská vláda některé daně. Turistů na Makarské riviéře přibývá, utrácejí všk méně. Na ostrově Hvar hořelo.

Na dalmátském pobřeží najdete jedno místo, dnes vyhledávané a populární letovisko, které bylo po několik století snad nejznámějším sídlem pirátů. Ti přepadávali benátské, dubrovnické nebo splitské lodě. Ode dneška do pátku si toto město svou pirátskou tradici připomíná řadou akcí.

Víte, které to je? Tuto tradici, naštěstí už spolehlivě vyhaslou, si o tomto víkendu připomíná Omiš. K vidění budou pirátské lodě, sportovní zápolení a mnoho dalšího. Pokud to nemáte do Omiše daleko, nudit se tam určitě nebudete.

Na Makarské riviéře, jedné z nejpopulárnějších částí chorvatského pobřeží, evidují v těchto dnech o tři procenta turistů více než loni touto dobou. Tento údaj překvapil mnohé odborníky, kteří očekávali menší zájem vzhledem k hospodářské krizi. Celkově sezóna nicméně pravděpodobně bude o několik procent slabší než loni.

Ubytovatelé a obchodníci také tvrdí, že turisté méně utrácejí než v minulých letech. Nejvíce turistů na Makarské je domácích, následují Češi a Poláci, potom obyvatelé Bosny a Hercegoviny, Slováci a Britové.

Chorvatská vláda se tváří v tvář zhoršujícímu se ekonomickému výhledu rozhodla zvýšit některé daně. Mimo jiné od počátku srpna stoupne daň z přidané hodnoty z 22 na 23 procent, což by se mohlo projevit i na cenách v obchodech. Obchodní řetězce nicméně přislíbily premiérce Jadrance Kosorové, že ceny ponechají beze změn.

Na ostrově Hvar včera hořelo. Požár se rozhořel kolem 19. hodiny asi kilometr východně od města Hvar. Hasičům se jej podařilo lokalizovat za pouhou hodinu. Nasazeno bylo pět speciálních vozů a 30 hasičů.

Do Dubrovníku přijel jeden z nejznámějších, nejvlivnějších a nejbohatších filmařů - George Lucas. Duchovní otec série Hvězdných válek nebo filmů o Indiana Jonesovi podle listu Slobodna Dalmacia přijel na dovolenou na své téměř sedmdesátimetrové jachtě Kismet. Loď má šest palub a patří mezi největší a neluxusnější plavidla svého druhu na světě.

V rámci splitského letního festivalu dnes večer vystoupí známý místní hudebník Goran Karan. Organizátoři slibují zvuk Dalmácie, atmosféru Středomoří a nejznámější světové melodie.

V Solinu můžete vzít děti na festival mladých amatérských zpěváků, vystoupení bude více než 20. Začátek je ve 20.30.

V Trogiru od 20 hodin začíná v katedrále sv. Lovre neboli svatého Vavřince koncert duchovní hudby. Sopranistka Barbara Zmiša zazpívá skladby Vivaldiho, Mozarta či Bacha, vstup je volný.

Aktuální směnné kurzy:
Např. Raiffeisenbanka vám dá za 100 českých korun 27,67 kun a za jedno euro 7,31 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot se nemění. U sítě INA stojí eurosuper 7,44 kun a eurodiesel 6,67 kun.

Doprava:
Na dopravě v Chorvatsku už se začíná zřejmě projevovat nadcházející víkend. Především na dálnicích houstne provoz. Zejména v okolí Záhřebu, u mýtné brány Lučko, se tvoří nekolikakilometrové kolony, silný provoz je také na úseku mezi Záhřebem a slovinskými hranicemi a na hraničních přechodech.

Počasí 1. srpna:
Na Jadranu bude zítra jasno, jen na severu se může objevit mírná oblačnost. Vítr slabý nebo mírný, dopoledne bude foukat od pevniny, odpoledne se jeho směr obrátí. Teploty v noci 22 až 26, přes den pak 30 až 35 stupňů Celsia.

Teplota moře od 22 do 27 stupňů.

Pro jachtaře nemají meteorologové dnes žádné zvláštní upozornění.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu