Dravec na čapích nohách

23. září 2010

Který živočich se vám vybaví, když uslyšíte pojem dravec? Orel? Sokol? Jestřáb?

Představujete si jejich nálety na "bezbrannou" zvěř? Potom na to všechno honem zapomeňte a seznamte se s "africkým sprinterem", k jehož hlavní kořisti patří i smrtelně jedovatí hadi.

Hadilov písař (Sagittarius serpentarius) je, jak už název napovídá, opravdu perfektně vybaveným lovcem hadů, i když stále převážnou část jeho kořisti tvoří velký hmyz nebo drobní savci.

Jak loví?

Pokud byste čekali, že hady překvapí prudkým leteckým útokem, jako jeho kolegové z řádu dravců, potom vězte, že hadilov je v této oblasti zcela specifický. Ač jeho nohy vypadají téměř jako čapí, jeho běh se blíží rychlosti pštrosa a proto svou kořist pro ptáka netypicky pronásleduje po zemi (let používá jen velice nerad, denně tak urazí po svých i 20km).

Když hada dožene, pobíhá kolem něho a uhýbá jeho výpadům (což je nezbytné i vzhledem k tomu, že k jeho kořisti patří smrtelně nebezpečné zmije útočné). V nestřeženém okamžiku se ho potom snaží klovnout svým "orlím" zobákem a nebo ho kopnout silnýma nohama - často se tedy stává, že hadilov svou oběť doslova ukope k smrti. Tento způsob lovu tak nepatří zrovna mezi styly "rytířské", je však velmi účinný a málokterý tvor si před tímto dravcem dovolí nemít se na pozoru.

Co ho ohrožuje?

Pro populaci hadilovů je dobře, že se nestávají často trofejními obětmi lovců a to ani pro svá krásná pera na zátylku, díky kterým vůbec hadilov získal přízvisko písař (připomíná totiž brk, který dříve za uchem písaři nosili) - jeho populace tak není ohrožena. Bez střelných zbraní se stávají přirozenými nepřáteli hlavně velké africké kočkovité šelmy, ale před těmi se náš dravec dokáže většinou rychle schovat na strom.

Je zajímavé, že na rozdíl od ostatních dravců nemají pařáty přizpůsobené k přenášení břemen - jejich prsty jsou tuhé, neohebné, drápy krátké a tupé, vhodné pro běhání po tvrdé udusané zemi. Hadilovi proto nejsou schopni uchopit stavební materiál pařáty a protože si staví hnízda vysoko ve stromech, do korun ho musejí vynášet v zobáku, což není snadné a někdy se proto i hadilov celkem nedůstojně odporoučí při pokusu o vzlet na zem. Ačkoliv tedy u této činnosti nevypadá zrovna hrdě, je to opravdový a majestátní dravec, jehož pozice je v afrických savanách stálá a respektovaná.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Lukáš Kmínek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka