Dočasně věrné drozofily

23. září 2010

Samičky mušek drozofil zachovávají věrnost - alespoň dočasně. Poté, co se spáří, odmítá drozofila několik dní další nápadníky a soustředí se výhradně na kladení vajíček.

Za tímto upejpavým chováním vězí proteinová molekula, označovaná zkratkou SP (z anglického sex peptide). Sameček drozofily předává tuto molekulu samičce při páření spolu se svým spermatem, čímž vyřazuje případné konkurenty ze hry. Zatím ovšem nebylo jasné, na jaký receptor se molekula SP v samičím organismu navazuje a jakým způsobem navodí dočasnou věrnost samičky.

Biologové z vídeňského Institutu molekulární patologie na to nyní s pomocí 13 tisíc drozofilích samiček a stejného počtu samečků přišli. U každé samičky vyřadili pomocí RNA interfence z činnosti jiný gen a sledovali, jestli se jeho ztráta projeví na jejím chování. Touto metodou objevili gen, který kóduje molekulu pojmenovanou SP receptor (SPR). Ta se vyskytuje v samičím pohlavním ústrojí a neuronech, které ovlivňují sexuální chování. Zablokování genu SRP vedlo k tomu, že se oplodněné samičky chovaly jako panenské.

Objev se podle článku na stránkách Science nemusí týkat jen drozofil - gen podobný SPR se vyskytuje také u komárů, kteří přenášejí malárii. Vypuštění samiček, které by měly tento gen zablokovaný, by teoreticky mohlo populaci komárů uvést do značného chaosu. Samičky by totiž namísto kladení vajíček hledaly stále nové a nové partnery k páření.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.