Do Chorvatska na dovolenou se chystal i Radovan Karadžič

24. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Radovan Karadžič byl srbskou policií zatčen, když se chystal na dovolenou do Chorvatska. Na ostrově Sveti Klement shořelo 20 hektarů lesa. V okolí zadarské továrny na výrobu rybích konzerv byly objeveny desítky sudů s technologickým odpadem. V Chorvatsku panuje nezvykle chladné počasí.

Radovan Karadžič, jeden z nejhledanějších lidí na světě, kterého před pár dny zatkla policie v Bělehradě, byl zadržen, když se chystal na dovolenou do Chorvatska. Podle deníku Slobodna Dalmacija, který se odvolává na dva nezávislé zdroje, navíc Karadžič před dvěma lety strávil pod falešným jménem dovolenou na ostrově Čiovo u Splitu. Karadžič, který byl obviněn z nejtěžších válečných zločinů z doby bosenské války, si nechal narůst plnovous a byl jen velmi obtížně k poznání.

Na ostrově Sveti Klement, který se nachází v těsné blízkosti Hvaru, včera vypukl požár. Po několik hodinách se jej hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Nasazena byla i speciálně upravená letadla. Shořelo asi 20 hektarů lesa. Podle neoficiálních informací mohl být oheň úmyslně založen.

Inspektoři objevili v okolí zadarské továrny na výrobu rybích konzerv několik desítek sudů s technologickým odpadem, které byly zakopány v rozporu s příslušnými předpisy. Podle ministerstva životního prostředí, na které se odvolává místní tisk, byl mezi odpadem i azbest a asfalt. Továrna Adria byla už dříve v podezření, že například vypouští do moře nečištěný odpad. Kontroloři nadále prověřují okolí továrny, které hrozí i trvalé uzavření a vysoká pokuta.

V Chorvatsku panuje nezvykle chladné počasí. V severních částech země se teplota propadla na 13 stupňů Celsia. Chorvatský hydrometeorologický ústav uvedl, že takováto zima je pro léto zcela výjimečná, naposledy podobné teploty naměřili v letech 1984 a 1986.

Kurzy a ceny pohonných hmot:

Pokud budete měnit peníze, zde je pro srovnání akutální kurz banky Zagrebačka. Za 100 českých korun dostanete 29 kun 27 lip. Jedno euro se vykupuje za 7 kun 15.

Ceny pohonných hmot beze změn - u nejrozšířenější sítě INA koupíte Eurosuper 95 za 9 kun 48 lip, naftu za 9, 93.

Počasí v pátek 25. 7.:

Meteorologové slibují ještě jeden den s proměnlivou oblačností, ze které může místy zapršet. Jinak bude polojasno. Vítr bude vát převážně slabý, severozápadní, dopoledne možná i severní. Dopolední teploty mezi 17 a 22 stupni, odpolední 25 až 29 stupňů Celsia.

Teplota moře: o něco poklesla, pohybuje se v rozmezí od 19 - to například ve Splitu nebo Šibeniku - do 25 stupňů v Bolu na Brači.

Upozornění pro jachtaře: místy může zafoukat severní nebo severozápadní vítr o rychlosti do 40 uzlů, na otevřeném moři v jižní části Jadranu až do 50 uzlů. Vlny mohou dosahovat stupně 5 a mohou se vyskytnout i lokální bouře.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu