David Šťáhlavský: Mračna nad ruským "Deštěm"

12. únor 2014

Je to důsledek toho, že se rodí nová genera "hipsterů", která si nevyzkoušela 3D efekt válečného konfliktu, sarkasticky poznamenal jeden z novinářů střední generace. A Vladimír Pozner z generace válečné nemyslí, že je dobré zpochybňovat válečné oběti. Morálně i eticky se tedy zdá být pobuřující otázka TV "Dožď", zda nebylo lepší, aby se Leninovo město za blokády, v letech 1941-1943, vzdalo nacistickým vojskům.

Přitom se ale ukazuje, že ani s blokádou nebylo všechno tak, jak si sověti napsali do své historie. Není sice jasné, zda šlo o Stalinovu pomstu symbolu poraženého carismu, nebo komunistický šlendrián, ale město podle historiků zdaleka nebylo v totální blokádě. V každém případě od pobouření televizního diváka k operátorovi kabelové sítě, vede krátká cesta jen při placení předplatného a dlouhá k majiteli, který by sám o sobě odpojil jeden z kanálů, tedy v našem případě Dožď. Prezident Asociace kabelových televizí Pripačkin ale za urážlivost "dešťového" vysílání to udělal ve své společnosti «Акадо» a ostatní velcí operátoři ho vzápětí následovali.

Místo děkovných dopisů od veteránů a potlesku pobouřené veřejnosti, roste ale rozladění s tíživou příměsí politiky. "Dožď" je mladá televize, založená na interakci, většinou přímých přenosech a jistěže na nezávislosti, s kterou informovala o protivládních demonstracích před dvěma lety, s níž stejně tak dávala prostor opozičnímu bloggerovi Navalnému v jeho předvolebním boji s těžkou váhou moskevského starosty Sobjanina. A když šéf Asociace Pripačkin tvrdí, že nápad odstřihnout nezávislou televizi od sítí dostal jako pohoršený občan, zapomíná na to, že už jednou "Dožď" odpojil, a to na příkaz kremelského ideologa Surkova.

Generální ředitelka televize Natalija Sindějevová je přesvědčená, že i za touto kampaní je Kreml. Tím spíš, že konflikt s veterány byl zažehnán, přijali omluvu a rozhodně nepožadují likvidaci televize, která teď hrozí, protože přišla asi o 85% publika. Předsedkyně jedné z organizací Leningradského svazu "Děti blokády -900", Galina Kokrjakovová ruským mediím řekla: „…většina z našich členů se na tento kanál dívá se zájmem, protože se tu dozvíme to, co jinde není k vidění." Třeba o družstvu Sosny, kde mají vlastnické podíly lukrativních pozemků pod Moskvou významní činovníci, vč. šéfa administrativy prezidenta. Jen tyhle podíly zapomněli uvést do svých povinných majetkových přiznání, zjistil Navalného Fond boje s korupcí. Navíc "Dožď" financuje ruský finančník Alexandr Vinokurov, který se sám účastnil protiputinovských demonstrací.

Podle prokuratury anketní otázka TV "Dožď", zda nebylo lepší, aby se Leningrad vzdal nacistům, nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu. Což ale nevylučuje politickou taktovku Kremlu v celé původně morálně-etické kauze. I módní putinovský trend "ušít" na nepohodlného oponenta kauzu z hospodářské kriminality už totiž vyčpěla. Zvlášť, když jde o veřejně citlivou záležitost médií. Svou roli tu mohou přece spolehlivě vykonat zavázaní lidé typu Pripačkina. Za 14let Putinovy moci jsou už všude. Jediné, co prezident může teď udělat... přimluvit se veřejně za "Dožď". K tomu ho ostatně vyzývá čím dál více lidí. Zda to udělá, bude záležet paradoxně na tom, jestli jsou pověsti o blížícím se pádu vlády, jen novinářskou kachnou. Dmitrij Medveděv je totiž jedním z vděčných diváků a druhdy i host televize "Dožď"!

autor: dst
Spustit audio