David Klimeš: ČSSD, lidovci i TOP 09 netrpělivě čekají na nové lídry

26. říjen 2017

Někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek se během svých vrcholných let v politice stal synonymem arogance v českém politickém rybníku. Ale alespoň věděl, jaké jsou pravidla plavání v těchto vodách. Když vyhrál s 22 procenty hlasů volby v roce 2010, ale bylo jasné, že nesestaví vládu, obratem rezignoval.

Ti, kteří si ho později brali nejednou do úst jako něco negativního, co pokazilo tuzemské mravy v politice, zjevně tyto základní pravidla plavby uznávat příliš nechtějí. Což je špatně, protože blokují nástup nových lídrů, které jejich otřesené strany zase snad pozdvihnou.

Hamáček místo oranžového triumvirátu

ČSSD ve volbách utrpěla naprostý debakl. Ztratila 13 procent hlasů a naplnila tak otřepaný pražský vtip, že ČSSD se od ODS liší jen tím, že má o jedny volby fázové zpoždění. Zatímco ODS si svoje dno už odbyla, ČSSD na něj spadla. Přesto nikdo z nepřehledného vedení strany obratem neskončil, jak by bylo vhodné. Lídr Lubomír Zaorálek mluví o odpovědnosti stávajícího vedení, čímž chce asi donutit k odchodu i těch pár voličů, co ještě nezběhlo k ANO či SPD Tomia Okamury.

Přitom nový lídr by měl po zoufalém trumvirátu Lubomír Zaorálek – Milan Chovanec – Bohuslav Sobotka převzít partaj co nejdříve. Kdo by to mohl být? To není zas tak těžké vylučovací metodou určit.

Jan Hamáček

Měl by to být poslanec, protože když předseda nemůže oponovat Andreji Babišovi od řečnického pultíku sněmovny, je to vždycky velký problém. Více jak jednoho poslance ČSSD získala jen ve třech krajích, když škrtneme ten Sobotkův a Zaorálkův, zbývá nám jen Středočeský, kde uspěl dosavadní šéf sněmovny Jan Hamáček.

Což je nejspíše přesně ta postava, která by v ČSSD měla odpracovat to, co v minulých letech Petr Fiala v ODS – tedy postupný, ale setrvalý výstup zpět mezi velké strany. A nabídnout méně pochodů proti levné práci a více reálného programu, který by zpět přitáhl sociálně cítící voliče z výletu do Babišovy a Okamurovy náruče.

Marian Jurečka místo Pavla Bělobrádka

Stejně nepochopitelné je váhání lidovců. Jejich předseda Pavel Bělobrádek sice slavně přivedl stranu v roce 2013 zpět do sněmovny, ale 5,8 procent hlasů je nyní ostuda. Možná by to nebyla tak velká prohra, vždyť lidovci ztratili jen čtyři mandáty, kdyby lidovci od jara nešponovali očekávání svých voličů a straníků na maximum.

Vyhlásili projekt třetí síly se Starosty a nezávislými, ale nezodpovědně si stanovili hranici úspěchu na vysokých deseti procentech, které volební koalice musí překonat. Pak se lekli své odvahy. Možná se tím zachránili ve sněmovně, ale ztratili elán a étos a výsledek je, jaký je.

Marian Jurečka

Lidovci mají tu výhodu, že nástupce je zde celkem jasný. Za Bělobrádkem už nějaký ten pátek číhá dosavadní ministr zemědělství Marian Jurečka. Musí vymyslet, jak vrátit energii straně, kterou už zase volí jen konfesijní jádro. Bude mít ale štěstí, že k ruce bude mít nové zajímavé tváře, jako je třeba starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Markéta Pekarová Adamová místo Miroslava Kalouska

A pak je tu jedna jasná smrt. Miroslav Kalousek a jeho TOP 09. Je to pro něj jistě osobně kruté, tu stranu doslova přivedl na svět a při životě ji udržel neuvěřitelných osm let, ale tohle je konečná. Jako lídr neuspěl, jeho proevropskému zápalu volič vůbec neuvěřil. 180 tisíc voličů odešlo k ODS, 140 k Pirátům, 50 tisíc ke Starostům.

TOP 09 by měla hodně rychle pomýšlet na integraci s jiným subjektem, aby dědictví TOP 09 nepřišlo úplně vniveč. Ale i tato strana k tomu potřebuje nejprve nového lídra. Do strany, která hledá šéfa, sice halasně vstupuje europoslanec Jiří Pospíšil, ale TOP 09 si snad raději zvolí někoho důvěryhodnějšího ze svých řad s poslaneckým mandátem. A z těch pár poslanců se logicky nabízí mladá tvář Markéta Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová

A pak debata o integraci

Teprve až si malé demokratické strany vyberou nové vedení, přijde čas na debaty o novém začátku a případném spojování sil. Naopak to být nemůže. To chápal hned po volbách 2010 už i zmiňovaný Paroubek. Neúspěšným lídrům ČSSD, KDU-ČSL i TOP 09 to nyní ale trvá zjevně o trošku déle.

Autor je hlavní analytik týdeníku Ekonom

autor: David Klimeš
Spustit audio