Danuše Nerudová: Nová důchodová reforma by mohla být v časovém horizontu 5 let

Vláda zřejmě nestihne do voleb přijmout důchodovou reformu, a to i přes to že to slibuje v programovém prohlášení, před pár dny to řekla ministryně financí Alena Schillerová. Na vině je podle ní i důchodová komise, která dosud nepředložila návrh reformy. Skutečně nemá vláda na reformu čas? A co to znamená, že se tak důležité reformy opět odkládají?

„Je potřeba se na to podívat bez emocí a konstruktivně, protože to je téma, které se týká především našich dětí. Předhánění se v prohlašování o tom, zda změna důchodového systému proběhne ještě za této vlády, nebo až za další, považuji za velkou zkratku. Zásadní změna je proces, který se počítá na roky, nikoli na měsíce,“ uklidňuje ředitelka Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová. 

„Paragrafované znění důchodové reformy znamená také reformu příjmové strany celého systému. Vzhledem ke stárnutí populace je jasné, že ten systém nepůjde ufinancovat z průběžného výběru pojistného moc dlouho,“ nastiňuje rektorka Mendelovy univerzity, proč je nutné reformu schválit co nejdříve. 

Jsme země která z pojistného financuje 80 procent, zatím co průměrná hodnota v EU je 50 procent.
Danuše Nerudová

Když ministryně financí v rozhovoru pro časopis Ekonom přiznala, že vláda důchodovou reformu nestihne, do velké míry svedla vinu na Komisi pro spravedlivé důchody. „Něco je politický rozměr a něco jiného je názor expertů, ti mají už dlouho dobu jasno, jaké je řešení. Problémem zůstává shoda napříč politickým spektrem. Komise pracuje dobře, návrhy existují, ale co nefunguje je hledání politické shody, protože na konci dne,  jsou to politici, kteří mají v rukou to, zda se bude zákon implementovat.“

Hlavním problémem, který oddaluje přijetí nové důchodové reformy, je shoda mezi politiky na jejím znění. „Od revoluce žádná z vlád nebyla schopná přijít s reformou, a pokud se pokusila, tak byla zrušena v následujícím období. Je potřeba říci že pro zdárnost celého procesu, je naprosto klíčová shoda napříč politickým spektrem, a to je to, co se nedařilo posledních 30 let,“ říká Danuše Nerudová.

autoři: Marie Bastlová , vla
Spustit audio

Související