Daniel Veselý: Ferguson je lakmusový papírek přetrvávajících problémů americké společnosti

2. prosinec 2014

Spojenými státy nyní otřásá „kauza Ferguson“. Letos v srpnu policista bílé barvy pleti Darren Wilson zastřelil neozbrojeného mladíka černé barvy pleti Michaela Browna v americkém městě Ferguson.

Ostré, ba nezřídka násilné protesty vypukly ve 170 amerických městech kvůli tomu, že Wilson nebyl takzvanou velkou porotou obviněn a zůstává na svobodě. Aktuální nepokoje znovu zažehly debatu o přetrvávajícím rasismu a policejním násilí zejména vůči osobám černé barvy pleti v USA.

V samotném Fergusonu několikadenní rozhořčené protesty přerostly v násilnosti a na jejich uhašení byla povolána Národní garda. Město, které se nachází v americkém státě Missouri, se proměnilo ve válečnou zónu.

Čtěte také

Demonstranti zakládali požáry, které pohltily místní budovy a motorová vozidla, zatímco policejní ozbrojenci na rozlícené davy, skandující hesla jako „život černého nic neznamená“, vystřelovali kanystry se slzným plynem. V ulicích města byla místy slyšet dokonce i ostrá střelba.

Demonstrace proti pardonování policisty Wilsona v ostatních městech od západního po východní pobřeží až na několik výjimek probíhaly klidněji. V Los Angeles byla při střetech s policisty zatčena více než stovka protestujících a v centru New Yorku více než tisíc demonstrujících v jednu chvíli zablokovalo dopravu v obou směrech.

Nepokoje ve Fergusonu

Bitvu v ulicích amerických měst souběžně doprovází intenzivní mediální a politická debata o zásadních tématech souvisejících s fergusonskou kauzou, jako je rasisticky motivované policejní násilí, jež postihuje převážně muže černé barvy pleti, zvýšená militarizace policejních sil, jakožto i justiční nespravedlnost v USA včetně existence instituce velké poroty skládající se z „laiků“.

Ve vysílání televize ABC News poprvé od Brownovy smrti veřejně vystoupil policista Darren Wilson. Ten uvedl, že po mladíkovi nejméně šestkrát vystřelil kvůli obavám o svůj život a dodal, že by dnes s čistým svědomím postupoval stejně s tím, že dělal jen svou práci. Wilson ve své výpovědi před soudem, jehož porota jej omilostnila, Browna vylíčil jako „démona“.

Čtěte také

Někteří kritikové však přístup velkých amerických médií ke kauze odsoudili jako nevyvážený a vyjádřili údiv nad tím, že profesionálněji o ní informují zahraniční sdělovací prostředky, například japonské, tchajwanské nebo brazilské provenience. Americká sociální média jsou na druhou stranu plná rozhořčení uživatelů bílé barvy pleti, kteří si stěžují, že jsou sdělovací prostředky opět zahlceny protičernošským rasismem a nenávistí vůči bílým.

Břitká kritika neminula ani prvního černošského prezidenta Spojených států Baracka Obamu, jehož smírná antirasistická rétorika kdysi naplňovala davy euforií. Prezident byl kupříkladu obviněn z toho, že jeho řeči o smíru ras v USA byly jen prázdným předvolebním sloganem, neboť k žádné nápravě v tomto ohledu nedošlo.

Americký prezident Barack Obama

Situace je ale o dost závažnější, protože usmrcení muže černé barvy pleti policistou bílé barvy pleti není v dnešních Spojených státech ničím zvlášť neobvyklým, nehledě na obrovské procento vězněných pocházejících z černošské minority.

Zdá se, že verdikt, který Wilsona před zákonem očistil, avšak nikoliv před zraky široké veřejnosti, přichází v nejméně vhodnou dobu. Vyvolává totiž v mnohých pozorovatelích přesvědčení, že pokud má někdo s bílou tváří v kapse policejní odznak, projde mu i chladnokrevná vražda.

Spustit audio