Co nejde v USA, jde v Koreji

15. srpen 2005

To, co se nepodařilo vědcům v USA, zvládli jejich korejští kolegové. V minulých dnech představili embryologové ze Soul National University světu Snuppiho, první klon psa na světě.

Klonování psů rozhodně není jednoduchou záležitostí. Tým Marka Westhusina v laboratořích texaské univerzity se o klon nejlepšího přítele člověka marně pokoušel tři roky. Projekt spolykal téměř tři a půl milionu dolarů ze soukromých zdrojů a nakonec skončil neslavně.

Ani v Koreji nespadl úspěch jen tak z čistého nebe. Z více než tisíce embryí implantovaných mezinárodním kolektivem vědců vedeným Woo Suk Hvangem v průběhu dvou let 120 náhradním matkám se narodila pouze dvě štěňata, přičemž životaschopné bylo pouze jedno z nich - Snuppi. Druhé po několika dnech uhynulo.

"Otcem" Snuppiho, přesněji řečeno psem, z jehož ušního boltce pocházejí jádra buněk, která byla vložena do vaječných buněk zbavených jader, byl afgánský chrt. Po počáteční kultivaci v laboratoři vložili vědci zárodky do dělohy feny labradorského retrívra a ta jej porodila.

Woo Suk Hvangův tým se nyní připravuje na klonování opic. Jeden z jeho členů, dr. Gerard Schatten (jinak působí na univerzitě v Pittsburgu) řekl, že tyto klony budou vzhledem k blízké příbuznosti opic s člověkem sloužit k pochopení příčin vzniku a možnostem léčení např. cukrovky, autismu nebo Alzheimerovy nemoci u lidí. Ostatně stejný důvod vedl k naklonování Snuppiho. Vědcům podle Schattena nešlo o vytvoření kopie domácího mazlíčka, ale o pokrok v lidském poznání. /Nature a Soul National University/

autor: mip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.