Co je za hranou lidské morálky, když etika lidem nebrání zabíjet?

3. srpen 2014
Za hranou

Odkud se berou lidské normy? Je morálka více produktem svobodné vůle člověka, nebo stále více diktátem vnucených pravidel? A co je už skutečně Za hranou?

O „Božím“ Desateru, o morálce v době války a potenciálu svobody beseduje David Šťáhlavský s hosty ve Studiu i s korespondenčně oslovenými lidmi, kteří mají k etice co říci. Pořad Za hranou tentokrát také nabízí jiný pohled na věci kolem nás a nastoluje často více otázek, než přináší odpovědí...

Evangelický teolog Pavel Keřkovský v otázce lidské svobody upozorňuje na morální limity, které člověka z jedné strany omezují, ale na druhou mu otevírají výhledy ke svobodné volbě. Morálka je tedy to, co mají lidé společné.

Naproti tomu učitel Buddhismu Jan Matuška odmítá jakákoliv omezení a zdůrazňuje, že lidi spojuje hluboká touha po štěstí, zatímco morálku odmítá, jako prostředek, kterým vládnoucí menšina ovládala porobenou většinu.

A Jakub Michálek z Pirátské strany přiznává historicky obrovský posun společenských norem. „V posledních dvou staletích se vnucené morální principy zužují, zdůrazňuje se individuální pojetí morálky. Všichni lidé mají společné jen určité principy a svůj život žijí podle svých představ o štěstí.“

autor: dst
Spustit audio