Císařovnina terakotová armáda

21. září 2010

Tisíce terakotových soch uložených kolem hrobky prvního čínského císaře Čchin Š´-chuang-ti patřily původně císařovně Süan. Tvrdí to v knize "Pravda o terakotové armádě" čínský historik Čchen Ting jüan.

V roce 1974 objevili čínští rolníci při kopání studny pradávné mauzoleum. K jeho výbavě patří zhruba 8000 terakotových soch vojáků, 130 vozů se sochami 520 tažných koní a 150 soch jezdeckých koní. Tato tzv. terakotová armáda je přisuzována čínskému císaři Čchin Š´-chuang-ti, který v roce 221 př. n. l. sjednotil Čínu a prohlásil se jejím jediným vládcem. Za svého života vybudoval první čínský císař rozsáhlý systém silnic, kanálů i opevnění. Zavedl jedinou úřední řeč a písmo, sjednotil měnu, zákony i systém měr. Impozantní pohřeb měl význam tohoto muže ještě podtrhnout.

Čínský historik Čchen Ting jüan nyní přichází s teorií, podle které nebyl vlastníkem terakotové armády císař ale císařovna. Z mnoha nepřímých důkazů vyvozuje, že armádu vlastnila císařovna Süan, která zemřela 55 let před narozením císaře Čchin Š´-chuang-ti. Císařovna Süan disponovala ve své době značnou mocí a bývá nejednou srovnávána s císařovnou-vdovou Cch´-si, jež vládla Číně v druhé polovině 19. století na počátku 20. století.

"Za její vlády země vzkvétala," říká Čchen Ting jüan o císařovně Süan. "Mimo jakoukoli pochybnost měla dostatek prostředků na to, aby nechala terakotovou armádu vyrobit." Čchen Ting jüan poukazuje ve své knize na řadu nesrovnalostí, jež vylučují, že by terakotová armáda patřila císaři. Podle čínského historika jsou terakotové sochy uloženy mnohem blíže k hrobu císařovny než k hrobu císaře. Také účesy a oděvy soch naznačují, že jim měla velet žena a nikoli muž. Císařovi muži se oblékali do černých šatů. Sochy jsou však pestře pomalované a černé oblečení nemají.

Většina archeologů a historiků s Čchen Ting jüanem nesouhlasí. Podle nich leží všechny sochy v areálu císařova mauzolea. Uznávají, že černá byla za císaře Čchin Š´-chuang-ti nejvýznamnější barvou. Císařova armáda se do ní však oblékala jen při nejvýznamnějších příležitostech. Běžně se vojáci oblékali i do šatů jiných barev.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 21. 8. 2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka