Čína propustila posádku amerického letadla

12. duben 2001

Ukončení dvanáctidenní napjaté krize ve vztazích Číny a Spojených států se považuje za jednoznačný úspěch americké diplomacie. Téměř všechny západní sdělovací prostředky vyjadřují uznání americkému prezidentovi Georgi Bushovi, který podle nich důstojně obstál ve své první velké zahraničně politické zkoušce.

Americký deník New York Times například v redakčním úvodníku tvrdí, že postup Pekingu byl v minulých dnech někdy "zbytečně konfrontační", ale že se nakonec obě vlády zachovaly rozumně a uzavřely celou záležitost dříve, než mohla vážně poškodit jejich vzájemné vztahy. Prezident Bush podle newyorských Timesů vystupoval během krize umírněně a dokonce vyzýval i republikány v Kongresu, aby se neuchylovali k přehnaným projevům, ačkoli čínští vojenští představitelé někdy užívali konfrontační válečné výrazy.

List Washington Post zase v úvodníku oceňuje skutečnost, že čínská vláda nakonec přijala nabízený kompromis, kdy Spojené státy pouze vyjádřily "lítost" nad tím, co se stalo, ale nepřijaly odpovědnost za srážku obou letadel.

Uznání prezidentovi Bushovi vyjadřují též američtí politikové. Bývalý americký velvyslanec v Pekingu James Lilley obhajoval postoje prezidenta Bushe v uplynulých dnech v rozhovoru se zpravodajem rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Svoboda ve Washingtonu:

"Prezident Bush řekl - jestli si vzpomínáte - že je čas propustit posádku. Je na tom snad něco příliš neústupného, je to snad nějaký nemožný požadavek? Myslím si, že to prezident vyjádřil velmi slušně," poznamenal bývalý americký velvyslanec v Pekingu James Lilley.

Na námitku zpravodaje naší rozhlasové stanice ve Washingtonu, že Čína teď sice propustila posádku zadrženého zpravodajského letounu, ale nevrátila zatím Spojeným státům toto letadlo, na jehož palubě je moderní špionážní zařízení, bývalý velvyslanec Lilley odpověděl:

"Posádka je propuštěná, Číňané mají přístup do letadla, ale předpokládám, že počítačový software byl předtím zničen, tak proč se tím zabývat?"

Podle Jamese Lilleyho by nemělo smysl teď naléhat na Čínu, aby urychleně vrátila zadržený letoun. Jestliže Číňané měli více než týden na to, aby prozkoumali zařízení letadla, jeho navrácení by už ničemu neprospělo.

ČRo 6 / RSE

12. dubna 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.