Čím se lepí lastury

24. září 2010

Mlži využívají na přilepení lastur k podkladu lepidlo nevšedních vlastností. Pro spoje s takovou kvalitou by našli inženýři širokou škálu uplatnění. Bohužel, složení a princip fungování lepidla mlžů dlouho halilo tajemství. V poslední době se však v tomto oboru bádání blýská na lepší časy.

Jedno z nejlepších lepidel světa vlastní mlži. Dovedou si jeho pomocí přilepit lasturu na jakýkoli podklad. Jejich lepidlo drží na kameni stejně dobře jako na dřevě. Lepenému spoji mezi lasturou a podkladem nevadí, že je permanentně namočený do slané mořské vody. Nepovolí, ani když jim mocně lomcuje vlnobití. Je proto až s podivem, jak málo toho o lepidle mlžů víme.

Jednu z prvních vlaštovek v poznávání přírodního tmelu, jímž si mlži přilepují lastury, představuje vědecká stať zveřejněná v americkém časopise Proceeding of the National Academy of Sciences docentem biomechaniky Phillipem B. Messersmithem z McCormick School of Engineering and Applied Science.

Messersmith zkoumal molekulu aminokyseliny 3.4-L-dihyroxyfenylalaninu (DOPA), jež se vyskytuje ve velkém množství v bílkovinách tvořících základ lepidla mlžů. Bral jednotlivé molekuly DOPA a měřil sílu, s jakou přilnou k nejrůznějším povrchům. Zjistil, že právě DOPA představuje jednu z klíčových komponent organického lepu mlžů.

Na povrchu oxidů kovů vytváří DOPA poměrně silnou ale plně reverzibilní vazbu. Lepidlo se tedy může k těmto anorganickým podkladům opakovaně přilepit a opět odlepit. Jinak se chová DOPA na organických substrátech. Na ty se molekula váže ještě mnohem pevněji tzv. kovalentní vazbou. Toto spojení je už trvalé a dochází k němu tak, že se DOPA oxiduje působením mořské vody.

Messersmith chce nové poznatky využít k výrobě lepidel nové generace. Kromě technických odvětví by zřejmě našla uplatnění v medicíně. Zvažuje se jejich využití při rekonstrukci komplikovaných zlomenin. Jednotlivé části kosti by se mohly slepit. Lékaři by se vyhnuli operacím, při kterých jsou části zlomených kostí spojovány kovovými hřeby a vruty.

Lepidla odkoukaná od mlžů by mohla tvořit základ nového typu obvazů a náplastí. Vytvářela by zvláštní povlak, který by se dokonale přilepil na jakýkoli podklad. Svrchní strana náplasti by byla uzpůsobena tak, aby se na ní nemohly uchytit bakterie nebo organické sloučeniny. Náplast z tohoto materiálu by dokonale překryla poraněné místo a obrnila by je proti pronikání bakterií a dalších choroboplodných zárodků.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.