Carlos Sainz jde do vedení

8. leden 2007

V kategorii vozů dokončila měřený úsek posádka Zapletal-Janáček s Mitsubishi na dobrém 26. místě se ztrátou 35:21 na vítěze Giniela De Villierse na Volkswagenu. Druhý dojel Španěl Carlos Sainz také na Volkswagenu, který ztrácí 25 sekund. Třetí pak Francouz Stephan Peterhansel na Mitsubushi a čtvrtý Luc Alphand ,držitel křišťálového glóbu, také s Mitsubushi.

V celkovém pořadí je první Carlos Sainz před týmovým kolegou De Villiersem a třetím Sousou, všichni na Volkswagenu. Alphand je osmý, Schlesser jedenáctý a Yvan Muller je devatenáctý. Zapletal s Janáčkem jsou 37. se ztátou 1:24:43, ale proti včerejšímu umístění si polepšili o 24 míst.

"Stejně jako v předešlých etapách jsme museli bojovat s mraky prachu, které před námi zvířila auta a motorky. Museli jsme s tím bojovat až do cíle, ale neztráceli jsme hlavu a jeli si tu svou. Nechtěli jsme rozbít auto, proto jsme jeli spíš na jistotu. Dakar je daleko a před námi je, doufejme, ještě hodně kilometrů," uvedl Zapletalův spolujezdec Miloslav Janáček na oficiálních internetových stránkách týmu. S dosavadními výsledky jsou oba nadmíru spokojeni. "Kdyby to tak šlo dál, vůbec si nestěžujeme. Jsme si ale vědomi, že je toho hodně před námi," řekl Janáček.

Ruský závodník Valdimir Čagin odstartoval do 3. etapy se svým Kamazem s cílem získat vedení v celkovém pořadí ale cesta nebyla žádná procházka k Růžovému jezeru. Na startu ztrácel na vedoucího De Royem na Ginafu 46 sekund ale už na 33 kilometru náskok snížil na 29 sekund. Na 64. kilometru už byl ve první a své vedení udržel. V celkovém vedení je tedy první o 9:53 před Holanďanem De Royem a třetím Holanďanem Staceym na Manu, který ztrácí přes 11 minut. Aleš Loprais dorazil do konce měřeného úseku na skvělém 6. místě se ztrátou 28:46 a v celkovém pořadí je 7. a na De Roye ztrácí téměř 53 minut. Polepšil si tak o 7 míst v celkovém hodnocení. Martin Macík na Liazu dojel měřený úsek o necelých 45 minut později než vedoucí závodník a zkončil na 12. místě. V celkovém pořadí je 8. hned za Alešem Lopraizem a na Holanďana De Roye ztrácí více než 58 minut. Další, řekněme český, zástupce v kategorii kamionů je Tatra Brazilce De Azeveda, která je na 9. místě. Tomáš Tomeček zkončil rychlostní zkoušku na 20. místě a celkově je 52. Japonec Sugyawara je na 14. místě.

"Byla to typicky marocká etapa, hlavně na začátku. Samý kámen," prohlásil loňský vítěz Španěl Marc Coma na KTM, který V kategorii motorek vyhrál měřený úsek o 56 sekund před Američanem Blairem na stejném stroji.

Třetí skončil Španěl Esteve Pujol se ztrátou téměř 3 minut. V celkovém pořadí se ale na první místo dostal právě Pujol na Yamaze a vystřídal tak vedoucího Rodrigueze, který je teď šestý. Druhý je s 26 sekundovou ztrátou Marc Coma a třetí je Francouz Casteu na KTM. V celkovém hodnocení je první český závodník, Martin Macek naYamaze, na dobrém 26. místě s celkových 236 účastníků. Dnešní měřený úsek dokončil na 31. místě a celkově si polepšil o 7 míst. Na vedoucího Španěla Pujola ztrácí více než 45 minut. Přestože jede Dušan Randýsek na Suzuki Rallye Dakar letos poprvé, dokončil měřený úsek na výborném 45. místě. Celkově je ale 206. Druhým nejlépe umístěným českým závodníkem v kategorii motorek je šedesátý David Pábiška na KTM se ztrátou už více než hodinu a čtvrt. Měřený úsek dokončil na 79. místě před Ivo Kaštanem z týmu Gauloises. Ten je se svojí Suzuki celkově na 83. místě a polepšil si tak o 38 míst. Ztrácí ale přes hodinu a třičtvrtě. Josef Macháček na čtyřkolce je celkově na 98. místě. První ve čtyřkolkách je Španěl Carlos Avendano na 43.místě.

Marc Coma

Do cíle kvůli poruše motoru nedorazil vítěz úvodní etapy motocyklistů Portugalec Ruben Faria. Jeho francouzský soupeř Cyril Despres rozbil na konci rychlostní zkoušky převodovku a čekal ho pomalý přesun do Ar-Rašídíje, protože mohl jet jen na první rychlostní stupeň. "Do té doby jsem si to užíval, před kontrolním bodem jsem vedl, ale potom... Prostě smůla, ale aspoň že jsem dojel," prohlásil Despres, v etapě nakonec jednadvacátý.

Třetí etapu dokončilo 169 vozů, což je o 8 méně než jich bylo na startu. Motorek dojelo 233, o devět méně než včera a 61 kamiónů.

autoři: ČTK , Dakar.com
Spustit audio