Čápi letí nad třemi kontinenty, padají rekordy

21. září 2005

Dva ze tří českých čápů sledovaných v rámci projektu Flying over Natura 2000 v neděli opustili Evropu - Eliška přeletěla přes Gibraltarský průliv do Afriky a Tomáš přes Bospor do Asie. V Evropě tak zůstává už pouze Dalibor, který letí nad Španělskem.

Jako první dosáhli už během minulého týdne afrického kontinentu španělští čápi Esperanza a Espartero. Do Asie přeletěli přes Bospor ve stejný den jako Tomáš také lotyšští čápi Maija a Varis.

Příznivé počasí uplynulého víkendu letu čápů velmi přálo. Na cestě je již sedmnáct z dvaceti sledovaných ptáků a v sobotu a i v neděli překonávali zejména západoevropští čápi téměř neuvěřitelné vzdálenosti.

"Když jsem vyhodnocoval data belgického čápa Philippa, pochopil jsem, proč belgičtí kolegové pojmenovali své čápy po členech královské rodiny," uvádí na stránkách Flyingover jeden z koordinátorů projektu a šéfredaktor Českého rozhlasu Leonardo Miroslav Bobek. "Philippe od soboty ráno do nedělního poledne (světového času) uletěl 690 kilometrů! Je zřejmé, že za dobrého počasí letěli západoevropští čápi už od dopoledne, nebo dokonce od rána, nikoli až odpoledne, jak je obvyklé. Například lucemburský čáp Lou v sobotu mezi 7.40 a 9.15 uletěl zhruba 50 kilometrů - a do neděle 11 hodin k nim přidal dalších 745 kilometrů! Poté uletěl ještě 290 kilometrů. Během víkendu tedy Lou překonal téměř 1100 kilometrů! Další z lucemburských čápů, Julien, se vydal na cestu asi až v neděli. Do 12.05 uletěl 192 kilometrů, do 14.35 dalších 178 a do 16.15 ještě 109 kilometrů. Nejlepší představu o rychlosti čapího letu však asi poskytne francouzský Dany. Ten v neděli od 11.05 do 14.45 uletěl 254 kilometrů a jeho průměrná rychlost tedy byla 70 kilometrů v hodině."

Čáp černý

Projekt Flying over Natura 2000 je financován Evropskou komisí. Spolu s WWF Belgie a organizací Solon patří k jeho hlavním třem organizátorům Český rozhlas.

V rámci projektu Nová odysea sleduje tým vedený Miroslavem Bobkem rovněž čápy černé v Asii. Tři čápi černí, kteří byli v létě označeni v Mongolsku, však zatím zůstávají na svých hnízdištích.

Čáp černý a M. Bobek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.