Byl potvrzen objev zatím nejbližší exoplanety

18. říjen 2006

Astronomové Barbara McArthurová a Fritz Benedict potvrdili šest let starý objev zatím nejbližší exoplanety. Informaci zveřejnila NASA. Pod pojmem exoplaneta se rozumí planeta, která neobíhá kolem našeho Slunce, ale kolem jiné hvězdy. V tomto případě kolem hvězdy Epsilon Eridani vzdálené od nás 10,5 světelného roku.

Exoplanetu objevila americká astronomka McArthurová již v roce 2000 na základě měření nepatrných změn poloh hvězdy, způsobených právě dosud neviditelnou planetou. Nicméně někteří astronomové se přikláněli k názoru, že změny polohy hvězdy jsou jen zdánlivé. Mohou je způsobovat turbulence v atmosféře hvězdy, která se potom na snímcích jakoby chvěje.

Astronomové se ale svého objevu nechtěli vzdát a zamířili na hvězdu Hubbleův kosmický dalekohled. Tomu se podařilo předchozí výsledky potvrdit a navíc zjistit řadu podrobností. Kdyby se planeta nacházela v naší sluneční soustavě, byla by nepochybně největší. Její hmotnost byla totiž určena na 1,5 hmotnosti Jupitera.

Je velkou výhodou, že se exoplaneta a její hvězda nachází celkem blízko našeho Slunce. Možná budeme moci exoplanetu pomocí HST a velkých pozemních dalekohledů pozorovat koncem roku 2007 přímo. Tehdy totiž bude exoplaneta na své sedmileté oběžné dráze nejblíže hvězdě.

Pozorování dále ukázala, že dráha exoplanety je skloněna 30 stupňů k rovině dráhy naší Země. Je to stejný sklon, pod jakým byla kolem hvězdy Epsilon Eridani objevena ještě další obíhající hmota.

Kromě exoplanety kolem hvězdy totiž obíhá ještě rozsáhlý disk plný plynu a prachu. Vědci již dlouho vědí, že právě z takových disků planety vznikají. Toto je ale první případ, kdy je vidět disk a planeta současně u jedné hvězdy. Mají jedinečnou možnost sledovat, jak se exoplaneta pohybuje uvnitř disku.

V naší sluneční soustavě už disk nemáme, protože všechna jeho látka byla vysbírána planetami. Naše soustava je stará asi 4,5 miliardy let, takže je o mnoho starší než soustava u Epsilon Eridani. Její stáří odhadují vědci asi na 800 milionů let.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.