Bude park v centru Pardubic dál chátrat?

6. březen 2014

Už to vypadá skoro tak, že revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích je „nikdy nekončícím příběhem“. Procházka tímto největším parkem v centru města je pouze na vlastní nebezpečí. Může na vás třeba spadnout strom anebo vás může někdo přepadnout.

O nějaké relaxaci mezi stromy na lavičce si můžete nechat jenom zdát. O jeho opravě se mluví už více jak 10 let. Zatím to ale vypadá, že bude pustnout a chátrat dál.

Existuje sice vysoutěžený projekt na jeho opravu, stále se ale tady nic neděje. Nejprve se veřejnost postavila proti kácení stromů, pak začali odpůrci protestovat proti samotnému projektu, který považují za předražený.

Nakonec ho zastupitelé schválili, když ale měli vjet do parku bagry, vše ztroskotalo na stavební firmě, která odstoupila od smlouvy. Město muselo vypsat nové výběrové řízení, jenže to zastavil antimonopolní úřad a čeká se na jeho vyjádření.

Radnici ale tlačí čas, a pokud se co nejdříve něco nestane, může město zapomenout na peníze z evropské dotace. Park pak může zůstat ve stejné podobě třeba dalších několik let.

Na otázku, co se bude dít dál, dnes nikdo nezná odpověď. Už zítra 7. března pravděpodobně antimonopolní úřad rozhodne, zda je tendr platný nebo ne. Pokud ano, město okamžitě zahájí revitalizaci parku, pokud ne, bude muset začít uvažovat o náhradním řešení, jak Tyršovy sady zachránit.

Jestli požádat Regionální radu o další prodloužení termínu zahájení revitalizace anebo využít evropskou dotaci úplně na jiný projekt. To by ale park v centru města předurčilo k dalšímu chátrání.

autor: KUB
Spustit audio