Britskou poslankyni smetly její antisemitské výroky

1. květen 2016

Novinářka Maya Oppenheimová z britského deníku Independent bilancuje kariéru poslankyně za britskou Labouristickou stranu Naz Shahové, Angličanky pákistánského původu. Do politiky ji přivedla traumata z dětství a mládí, ale nyní ji strana vyloučila.

Shahová na svém účtu na Facebooku v srpnu 2014 napsala, že „Izraelci by měli být deportováni do Spojených států“. Komentář znovu zopakovala letos v dubnu.

Upozornil na to nejstarší britský židovský deník Jewish Chronicle, takže labouristům hrozilo, že získají nálepku „antisemitské strany“, což by bylo politicky zničující.

Vzestup a pád dvaačtyřicetileté Shahové rámují podle Independentu dvě klíčové události - tou první je internetová publicita jejího osobního příběhu, tou druhou zase zveřejnění jejích protižidovských názorů na Facebooku. Shahová do vysoké politiky přišla prakticky ze společenského dna. S matkou neměly dokonce nějaký čas kde hlavu složit. Pak se stala aktivistkou, pracovala s postiženými a dodělávala si maturitu. Její osobní příběh silně zaujal veřejnost i voliče.

Čtěte také

Loni v březnu jako kandidátka ve volebním obvodu Západní Bradford zaslala internetové verzi místního listu Urban Echo vyprávění o tom, jak kruté dětství a mládí prožila. Záhy se z něj stal takzvaný virál, tedy hojně sdílené video. Shaová měla o popularitu postaráno.

Otec opustil rodinu, když jí bylo šest. Odešel s šestnáctiletou dcerou jejich sousedů. Shahová pak nějaký čas žila na ulicích severoanglického Bradfordu jako bezdomovec. „Vzpomínám, jak mě posadili na zadní sedadlo taxíku, kde už byl veškerý náš majetek, naházený v černých pytlech na odpad. Poslali mě k dědečkovi. Jenomže matka si našla přítele, který ji týral a sexuálně zneužíval,“ vyprávěla Shahová. Nakonec ji ve dvanácti poslali do Pákistánu, aby unikla případnému znásilnění.

V Pákistánu ji ale čekal vynucený sňatek. Matka Zoora mezitím dala svému trýzniteli do jídla jed. Za vraždu dostala dvacet let vězení. O malou Naz se pak staraly sestry. Školní docházka pro ni skončila odletem do Pákistánu. Střední školu si dodělávala až jako dospělá. Teprve pak získala první práci jako pečovatelka o postižené děti.

Čtěte také

Jak Shahová uvádí, frustraci z dětství se snažila zmírnit tak, že se naplno pustila do práce. „Netušila jsem, kolik mám v sobě zloby vůči systému, který mě nechal padnout až na dno. Musela jsem ten hněv přetavit v něco pozitivního, v sílu měnit lidem život k lepšímu,“ napsala Shahová v otevřeném dopisu. Právě těžké dětství ji prý přivedlo nejprve k aktivismu, později k politice.

Stala se jednou z devíti muslimských labouristických poslankyň, a vedle toho působila jako dobrovolnice. Dvanáct let také vedla kampaň za omilostnění své matky.

Logo

Loni v březnu se stala kandidátkou labouristů poté, co jejich původní kandidát za obvod Západní Bradford odstoupil z kampaně. V loňských květnových volbách pak získala o 11 420 hlasů víc než její levicový rival George Galloway z hnutí Respect.

Naneštěstí pro Shahovou, pravicový blogger Paul Staines který píše pod pseudonymem Guido Fawkes, a britský deník Jewish Chronicle narazili na sociální síti na její příspěvek. Byla to mapa Izraele přesunutá pomocí počítačové grafiky do mapy Spojených států. Nad obrázkem byl titulek: „Řešení izraelsko-palestinského konfliktu: přemístit Izrael do USA.“

A Shahová k tomu ještě doplnila komentář: „Problém vyřešen.“ Loni v září pak na Facebooku přirovnala izraelský přístup k Palestincům k Hitlerově politice. Tento týden se sice v dolní sněmovně za své dřívější výroky hluboce omluvila, jenže vyloučení ze strany neunikla. A když se jí zastal dlouholetý člen strany, bývalý londýnský starosta Ken Livingstone, bylo mu členství pozastaveno rovněž.

Čtěte také

Livingstone na obhajobu Shahové v BBC řekl, že přesidlování Židů na území dnešního Izraele a budování izraelského státu podporoval na počátku třicátých let Hitler. „Pak ale zešílel a skončilo to vyvražděním šesti milionů Židů,“ řekl Livingstone. Kdysi populární politik na to doplatil velmi rychle. Marně se hájil, že jde o pečlivě připravenou kampaň proizraelské lobby.

Deník Telegraph v pátek na titulní straně přinesl článek, podle něhož je Livingstone „nechutným obhájcem nacistů“. Téma se stalo klíčovým pro všechny velké britské deníky. Bulvární Sun na první stránce hlásal, že Livingstone dostal „červenou kartu“.

autor: rma
Spustit audio