Břetislav Tureček: Orientální kolotoč zbraní

19. březen 2013

V první polovině osmdesátých let na sebe Írán a Izrael sice dštily síru, v zákulisí se ale děly jiné věci – židovský stát například Islámské republice prodával zbraně k její válce proti Iráku. A izraelští zbrojaři to dodnes vysvětlují i tím, že prostě nechtěli přijít o obchody, které s Íránem dělali do té doby, za šáhova režimu.

Jenže všechno mívá i odvrácenou stranu a Izraelci si to mohli uvědomit nejpozději ve chvíli, kdy Teherán začal ve velkém vyzbrojovat mocnou libanonskou milici jménem Hizballáh k jejím útokům na izraelské vojáky. Celé věc dostala hodně drsnou podobu, když Hizballáh v létě 2006 na hranici židovského státu zaútočil na izraelskou hlídku. Zahynulo několik vojáků, dva byli odvlečeni do Libanonu a za pár hodin začala měsíc trvající krvavá válka. Krutou ironií osudu bylo, že při onom přepadení izraelské vojáky zabíjel a mrzačil také jistý kulomet značky Browning – jak později ukázalo izraelské vyšetřování, byla to jedna ze zbraní, které Tel Aviv o čtvrt století dříve poslal do Íránu.

Něco podobného se teď ale může stát i samotným Íráncům. V devadesátých letech dodávali – mimochodem s tichým americkým souhlasem – zbraně bosenským Muslimům. Od loňského podzimu už přitom odstartovalo ze Záhřebu přes osmdesát letadel, která diskrétně dopravují tisíce tun zbraní z jugoslávských válek syrským povstalcům. Určitě není příliš divokou spekulací, že jsou mezi nimi také zbraně z oněch íránských zásilek a že dříve nebo později budou zabíjet Íránce – vojáky a poradce, kteří dnes v Sýrii působí na straně Asadova režimu.

Toky zbraní na Blízkém východě jsou prostě nevyzpytatelné. A o to zajímavější teď bude sledovat, jak se nakonec k problému postaví Evropa. Zatím tedy zbraně posílá rebelům jenom Chorvatsko. A můžeme se dohadovat, nakolik tato jeho snaživost souvisí s tím, že už v létě má být členem Evropské unie, která teď musí před světem dodržovat své vlastní zbrojní embargo. Zatím v Unii převažují varování, že zbraně jsou to poslední, čeho je v zubožené Sýrii nedostatek; další skeptici upozorňují, že s otevřeným vyzbrojováním rebelů by Rusové a Íránci odhodili poslední zbytky zábran při zbrojní podpoře Bašára Asada.

Takže uvidíme, jestli nakonec v Evropě převládne zdrženlivost, anebo zda se Britům a Francouzům podaří v Bruselu roztočit další zbrojní kolotoč, který možná bude za pár let složité horko těžko zabrzdit.

Spustit audio