Bezpečné kreditky

14. prosinec 2005

Pravost platebních karet se bude v budoucnu ověřovat pomocí zvuku. Jejich ilegální kopie se tak zřejmě stanou minulostí. Inovace, o níž informoval časopis NewScientist, přináší nový bezpečnostní prvek do oblasti bezhotovostních plateb. Systém je velmi jednoduchý a spolehlivý, nebude vyžadovat žádné zásadnější úpravy dosavadních zařízení.

Základní myšlenka vynálezu je jednoduchá. Můžeme ji shrnout pod název zvuková značka. Nový typ karty se bude vyrábět z polymeru, do kterého se při výrobě přidají nečistoty. O jejich povaze výzkumníci nic nezveřejnili. Je však jisté, že tyto cizí částice nebudou organizované náhodně. V každé kartě vytvoří unikátní obrazec s charakteristickými vlastnostmi.

Jakmile se karta zasune do čtecího zařízení, třeba do bankomatu, začnou jí procházet zvukové signály. V bankomatu bude instalován malý reproduktor, který vyšle zvukový signál. Ten projde kartou a na druhé straně jej zachytí mikrofon. Právě díky nečistotám obsaženým v kartě se zvuk trochu zkreslí. A tahle změna bude odpovídat rozložení nečistot v kartě, tedy bude také unikátní. Výsledné zkreslení vyhodnotí počítač v bankomatu a porovná je s údaji uloženými na kartě.

Pro běžného uživatele se toho moc nezmění. Prostě vloží kartu a zadá svůj pin. Bankomat však provede ještě navíc akustickou kontrolu. Takže kdyby se jednalo o kopii karty, nebo se někdo snažil bankomat vykrást pomocí připojeného počítače a ukradeného pinu, nebude to mít jednoduché. Zatím se zdá, že to bez originální karty ani nepůjde.

Vývojáři tentokrát přišli se systémem, který je ve své jednoduchosti geniální. Trochu dražší bude výroba karet, ale v masovém měřítku se jedná o minimální rozdíl v ceně. Samotné bankomaty či čtecí zařízení nebude v podstatě potřeba měnit. Postačí doplnit reproduktor, mikrofon a některé podpůrné obvody. Hlavní změnou tak bude nový software v bankomatech, který dokáže vyhodnocovat změny zvuku a porovnávat je s údaji na kartě.

Vývoj bezpečnějších elektronických karet probíhá už delší dobu. Zatím se však zkoušely většinou optické systémy, které jsou náročnější, a tím méně spolehlivé. Vyžadují konstantní zdroj světla a poměrně přesnou optiku. Zvuková značka na platebních kartách je v tomto směru mnohem lepší nápad. Je to ale nový vynález, takže na jeho masové rozšíření si zřejmě ještě počkáme.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.