Berlínské Volksbühne týden okupovali aktivisté. Protestovali proti vytlačování chudých z metropole

29. září 2017

Drama ve známém berlínském divadle Volksbühne je u konce. Aktivisté, kteří ho před týdnem obsadili, ho nyní zase opustili. Několik z nich ale musela vyvést policie, která se ve čtvrtek před budovou divadla shromáždila a byla připravena ho vyklidit i s použitím násilí. „Divadlo obsadilo několik stovek aktivistů, kteří protestovali proti angažmá nového ředitele Chrise Dercona. Ve Volksbühne se během týdne tančilo, konaly se techno diskotéky, byl to dlouhý happening,“ přibližuje berlínský zpravodaj Pavel Polák.

„Nešlo jen o interní problémy v divadle. Byl to širší protest proti gentrifikaci města, které se stále víc orientuje na bohatší obyvatele a mizí prostor pro chudší,“ dodává squatter a vysokoškolský učitel Arnošt Novák. Volksbühne bylo postaveno počátkem 20. století svépomocí jako dělnické a lidové divadlo.


Po pádu zdi byla v Berlíně spousta opuštěných domů, 90. léta byla zlatým věkem squattingu. Ve městě vznikla silná alternativní scéna, která ale postupně mizí. „Vytlačují ji developeři, kteří skupují a opravují nemovitosti. Při vyklízení domů ve velkých počtech nastupují policejní těžkooděnci a je kolem toho vždy hodně napětí,“ popisuje zpravodaj.

Hipsteři vytlačují alternativu

Situace v Berlíně je podle Nováka ohledně gentrifikace horší než v Praze, ať už jde o ceny nemovitostí nebo nájmů, celkový trend ale vidí podobný. „Na jedné straně je fajn, že lidé vytvářejí zajímavé kulturní enklávy jako je Letná nebo Krymská ulice, ale přitahuje to i bohatší klientelu a developery. A ti zakladatelé jsou postupně vytlačeni,“ upozorňuje.

Aktuálně nejznámější je případ žižkovského centra Klinika, která sice stále funguje, ale zřejmě ne na dlouho. „Lhůta na vyklizení je myslím do poloviny října. Klinika je příkladem skutečné sdílené ekonomiky. Služby Airbnb nebo Uber nejsou o sdílení, je to klasická tržní směna, kdy někdo někomu něco prodává nebo pronajímá,“ domnívá se Novák.

autor: vlk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.