Balbínova poetická strana a Sdružení nezávislých

31. květen 2002

Pohled na volební programy stran zahájíme čísly 4 a 21. Stejně jako jsou tato čísla vzdálena na číselné řadě, stejně tak daleko mají k sobě ambice těchto stran ve volbách a motivace k jejich vzniku. Začneme nižší cifrou - číslem 4. Pokud se před něj přidá nula, desetinná čárka a ještě jedna nula, čili 0,04%, dostaneme patrně její volební výsledek. Řeč je o Balbínově poetické straně.

Její pevné voličské jádro se asi rekrutuje pouze ze štamgastů Balbínovy poetické hospůdky v Praze na Vinohradech. Právě zde se během silvestrovského veselí zrodil nápad na vznik nové strany a na její účast ve volbách. Takže zakládající členové si patrně přesně nevzpomenou na moment, kdy byla přesně ustavena. Pedant se musí spokojit s tím, že se tak stalo v noci z 31. prosince 2001 na 1. ledna letošního roku. Ani po vybřednutí z novoroční kocoviny nezměnili otcové zakladatelé svůj názor a rozhodli se, že dobudou českou politickou scénu. Vsadili na humor a poetiku a přesně v tomto duchu se nese provolání této strany i dosavadní průběh předvolební kampaně.

Pro ilustraci stačí ocitovat z provolání Balbínovy poetické strany k občanům Čech, Moravy a Slezska. Cituji: "Vážení našinci, nadšeni výsledky práce našich zákonodárných a ústavodárných sborů, rozhodli jsme se následovat jejich příkladu a apelovat na občany výzvou: Hybaj všichni k volbám! Oslovujeme jářku ty z Vás, kteří dosud váhají, zda zavítají do "urnového ráje". Zda svým hlasem přispějí k lepšímu a ještě lepšímu pořádku věcí Tvých, Ó Lide český. Naše strana se hlásí k odkazu Bohuslava Balbína, jezuitského kněze a vlastence, který stál u znovuzrození spisovného jazyka českého. My podporujeme všechny pracovité a poctivé zemědělce, učence, mravence, vlastence, kojence, umělce a politiky."

Tolik tedy provolání Balbínovy poetické strany, která se cítí natolik silná, že si už dopředu vyzkoušela sezení v parlamentních lavicích. Výsledky volebních preferencí dokazují, že to je asi jediná možnost, jak představitelé této strany mohou v poslaneckých křeslech sedět. V tomto případě jde spíše o recesi než o reálnou šanci na volební úspěch.

Naopak strana s číslem 21, tedy Sdružení nezávislých, to s účastí ve volbách myslí naprosto vážně a má za sebou už několik volebních úspěchů. Týkají se především komunální úrovně, kde se nezávislým podařilo obsadit významné posty na radnicích. Dokazuje to také pohled na jejich kandidátky. V nich na čelných místech figurují především starostové, starostky a jejich zástupci. Tito lidé mají za sebou zkušenosti se správou věcí veřejných, samozřejmě na regionální úrovni. Na kandidátkách se tudíž objevují lidé, kteří začínali politiku tzv. zdola a kteří by případným postupem do sněmovny udělali další přirozený krok. Právě takovýmto způsobem by se měla dít postupná obměna ve všech politických stranách.

Potíž nezávislých je v tom, že žádnou nereprezentují. Tvoří tudíž konglomerát různorodých osobností, které musí hledat shodu. To se projevuje v obecnosti jejich programu. Ten se tudíž příliš neliší od proklamací jiných politických stran. Na všeobecných principech se lze shodnout snáze a prakticky bez ohledu na politickou orientaci. Při řešení konkrétních problémů se však může projevovat přece jenom poněkud rozdílný pohled na svět. Navíc ne každý komunální politik, který uspěl jako nezávislý, se dá automaticky přiřadit ke Sdružení nezávislých.

Kdyby tomu tak bylo, muselo by toto sdružení těžit z odporu části společnosti k regulérním politickým stranám a muselo by trvale vykazovat volební preference blížící se pěti procentní hranici. Představitelé Sdružení nezávislých nízkou voličskou podporu na celostátní úrovni většinou svádějí na mediální blokádu. Tu by však mohli celkem jednoduše prolomit, pokud by přišli s originálními návrhy na řešení problémů této země. Tím spíš, když celá řada lidí není rozhodnuta, komu dát svůj hlas, a přivítala by v politice nové tváře.

Právě na komunální úrovni čerpají tito lidé z místně známých osobností, které se nechtějí spojovat s žádnou politickou stranou. Na celostátní úrovni to samo o sobě nestačí. Dokazuje to i momentální postavení Sdružení nezávislých na politickém žebříčku. Zatím obsazuje příčky vzdálené poslaneckým křeslům. O tom, že nosné téma se hledá těžko, svědčí i hlavní cíle Sdružení nezávislých.

Jsou to, cituji: "Změna politického stylu. Rozvoj otevřené společnosti založené na vzdělání. Prosperující stát jako sluha občanů. Efektivní právní systém. Jednoduchý, průhledný, účinný a snadno kontrolovatelný systém daní." Čili jinými slovy prakticky totéž, co slibují ostatní neextrémní politické strany. Z tohoto úhlu pohledu by tudíž bylo úspěchem, kdyby toto sdružení okopírovalo svoje volební číslo 21 a získalo 2,1 % hlasů. To by mu zajistilo peníze za volební hlasy od státu a lepší podmínky pro svoji činnost do dalších parlamentních voleb. Pak by se možná mohlo naplnit jedno z hesel předvolební kampaně, cituji: Sdružení nezávislých ve sněmovně zasedne!

Zatím tomu příliš nenasvědčuje. Už třeba jenom kvůli tomu, že jednotlivé kandidáty možná znají v konkrétních obcích, kde tito lidé starostují, ale na druhé straně volebního kraje o nich možná nikdo neví. A česká zkušenost dokazuje, že volby vyhrávají především dostatečně známé osobnosti a ne hesla, která voličům vnucují v různých obměnách téměř všechny politické strany.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.