Babiš může získat důvěru na první pokus, soudí politolog

5. prosinec 2017

Česko bude mít od středy dva premiéry, prezident Miloš Zeman v úterý přijme demisi vlády premiéra Bohuslava Sobotky a také jmenuje designovaným premiérem Andreje Babiše. O podpoře své menšinové vlády chce Babiš jednat se všemi sněmovními stranami v týdnu od 18. prosince. „Jeho vláda by mohla získat důvěru hned na první pokus,“ myslí si politolog Josef Mlejnek jr. z Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy.

Prezident už dříve avizoval, že Babiše jmenuje premiérem i při případném druhém pokusu o sestavení vlády. „Existuje mezi nimi účelové spojenectví. Zeman tím tlačí na ostatní politické strany, aby v uvozovkách dostaly rozum a vládu podpořily. Třeba že odejdou ze sálu, k tomu stačí jen pětačtyřicet poslanců,“ upozorňuje.

Pokud prý Babiš neuspěje u stran, může začít tlačit i na vybrané poslance. Ve vládě navíc mají kromě ministrů za hnutí ANO zasednout i nestraničtí odborníci. Takový model je u veřejnosti populární, Babiš navíc slibuje zvyšovat důchody a snižovat daně. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio