Australské skály vydaly svědectví o počátku života na Zemi

24. září 2010

O stromatolity vedou vědci urputný boj. Podle jedněch vznikly tyto "kamenné bochníky" činností pravěkých bakterií před více než 3 miliardami roků. Podle druhých jsou stromatolity produktem chemických reakcí a fyzikálních procesů a nemají s pravěkými formami života nic společného. Mladá australská vědkyně nyní podala výmluvný důkaz ve prospěch teorie o mikrobiálním původu stromatolitů.

Za jedny z nejstarších hmatatelných důkazů o existenci života na Zemi považují vědci stromatolity. Tyto "kamenné bochníky" se nacházejí v horninách starých až 3,8 miliardy roků a nápadně se podobají útvarům, jaké dnes vytvářejí v pobřežních vodách oceánu cyanobakterie. Nedávno se ale tento důkaz "otřásl v základech". Vědci prokázali, že obdobné útvary mohou vznikat působením chemických reakcí a fyzikálních sil i v prostředí, kde se žádná forma života nevyskytuje. Australští a kanadští vědci ale nyní vzkřísili "živý původ" stromatolitů pocházejících z hornin starých 3,4 miliardy roků.

Zkoumané stromatolity vědci znají už čtvrt století. V roce 1980 je objevil v australských skalách Strelley Pool Chert americký badatel Donald Lowe. Ten považoval lokalitu vzdálenou asi 1400 kilometrů severovýchodně od města Perth za pozůstatky jedněch z prvních projevů života na Zemi. Později se však nechal zviklat skeptiky a ze svých původních kategorických prohlášení hodně slevil. "Možná, snad, ale spíše ne" - tak bychom mohli v kostce shrnout jeho konečný přístup. Ránu z milosti zasadila stromatolitům dvojice amerických vědců John Grotzinger a Daniel Rothaman, kteří připsali vznik "kamenných bochníků" vysrážení minerálů z vody a jejich následnému usazování a opětovnému víření.

Mladá australská vědkyně Abigail Allwoodová ze sydneyské Macquarie University si dala tu práci a prozkoumala stromatolity na obrovské ploše. Nachodila stovky kilometrů, jen aby získala kompletní inventář všech stromatolitů v Strelley Pool Chert. Zjistila, že není stromatolit jako stromatolit. "Kamenné bochníky" se dají rozdělit do několika různých typů. Mnohé z nich byly na vrcholcích hustší než na základně a navíc se směrem dolů zužovaly do jakési "nohy" nebo "stopky". Některé typy stromatolitů nemohly podle Alwoodové a jejích kolegů vzniknout samovolnými procesy. Musely je formovat živé organismy. Chemické a fyzikální procesy by vytvořily uniformní "produkty" a nedokázaly by formovat různé typy "bochníků". Mladá Australanka je proto přesvědčena, že stromatolity ze Strelley Pool Chert svědčí nejen o existenci pravěkého života v době před 3,4 miliardami roků, ale i o jeho překvapivé pestrosti. Podle ní vytvářela různé typy stromatolitů různá společenstva mikrobů.

Studie týmu Abigail Allwoodové zveřejněná v předním vědeckém týdeníku Nature narazila pochopitelně i na odmítavé reakce. V její prospěch však svědčí výzkum týmu vedeného Martinem Brasierem z Oxford University. Britští vědci jsou přesvědčeni, že v horninách Strelley Pool Chert našli mikrofosílie - zkameněliny mikroskopických forem života. Pocházejí údajně z hornin ještě starších, než v jakých se vyskytují stromatolity.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka