Archeologové objevili v Izraeli byzantský palác

23. září 2005

Dobře zachovalé zbytky paláce z byzantského období odkryli archeologové na severním pobřeží Izraele. Podle odborníků je mezi nalezenými artefakty i vzácný stůl se zlatým obložením.

K dalším významným nálezům patří barevná mozaika s vyobrazením zvířat a ptáků v původně vnitřní části sídla, které bylo vybudované na pobřeží moře. Mozaika o rozměrech 16 x 15 metrů byla nalezena pod nánosem písku už v roce 1950 během bojových manévrů izraelské armády, která si v těchto místech připravovala zákopy. Odborné archeologické práce zde byly zahájeny teprve v roce 2004.

Honosný palác patřil zřejmě rodině z řad byzantské aristokracie. Dosud však se nenalezly žádné nápisy, které by umožnily jednoznačně určit tehdejší obyvatele tohoto sídla. To bylo pravděpodobně zničeno požárem na sklonku období byzantské vlády nad Svatou zemí (tj. kolem roku 638 n. l.), kdy tuto oblast dobyli Arabové.

Dobře zachovalá mozaika znázorňuje divoká zvířata i ovocné stromy. Kulatý stůl se skleněným a zlatým obložením, na kterém jsou vyobrazené květiny a kříže, patří k jediným nalezeným artefaktům svého druhu z byzantského období.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.