Antilopy na cestě domů

23. září 2010

Ve středu 23. ledna se na cestu zpět domů do Afriky vypravily 3 samičky antilop koňských, které odchovala ZOO ve Dvoře Králové. Cílovou destinací antilop je Svazijsko, kde byly dříve hojné antilopy koňské ve volné přírodě úplně vyhubeny.

Lidé způsobili vyhynutí celé řady zvířat. Teď se snaží pomoci mnohé druhy vrátit zpět do volné přírody. A to je i případ antilop koňských.

Původně se antilopy koňské vyskytovaly na většině území afrického kontinentu. Jejich lov ale v posledních desetiletích způsobil velký pokles početnosti tohoto druhu. Dnešní populace antilopy je malá, skupiny jsou vzájemně izolované, a tím pádem i náchylnější k negativním reakcím na nejrůznější změny v životním prostředí.

Ve Svazijsku nezbyly žádné

Tak tomu bylo i v případě antilop koňských na území Svazijska, malého království uprostřed Jihoafrické republiky. Poslední zástupce tohoto druhu byl pytláky zastřelen před více než 45 lety, v roce 1961. V důsledku toho vydal svazijský král výnos, podle kterého je zabití každého ohroženého zvířete potrestáno smrtí. Tím se mu podařilo pytláctví prakticky zlikvidovat a otevřít tak dveře možnému návratu antilop koňských ze světových chovů.

Příprava antilop na transport

Antilopy v České republice

Do Čech bylo celkem 10 antilop koňských přivezeno v letech 1969 a 1970 přímo z východoafrické Ugandy. První mládě se narodilo už v roce 1969 a dodnes jich královédvorská ZOO odchovala 316.

Z Čech do celého světa

Díky úspěšnému rozmnožování antilop v ZOO ve Dvoře Králové se tento druh rozšířil do mnoha dalších evropských zemí a československé antilopy se tak staly základem celého dnešního evropského chovu. I přesto, nebo právě proto i dnes celkem 25 královédvorských antilop koňských tvoří největší skupinu chovanou v zoologických zahradách světa.

Odběry krve

A právě chovatelské úspěchy jsou důvodem toho, že se ZOO ve Dvoře Králové může podílet na návratu antilop koňských zpět do Svazijska.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.