Američané: Hořkost z krachu temelínského tendru nás přešla. Nabídku na Dukovany podáme v konsorciu

Podle současných plánů česká vláda vypíše ještě letos výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. S jakými plány se do soutěže chystá americko-kanadská firma Westinghouse? Počítá s případnou spoluprací s českými podniky? Pokud ano, v jakém objemu? Zdeňka Trachtová se ptá viceprezidenta společnosti Westinghouse pro nové energetické projekty Michaela Coona.

Pane Coone, je Westinghouse stoprocentně přesvědčený o své účasti v tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech?

Čtěte také

Ano, mohu říct, že teď, když už máme k dispozici dokumenty v rámci bezpečnostního prověřování a taky předběžnou zadávací dokumentaci, tak se velmi těšíme, že podáme nabídku na pátý blok Dukovan. Jak víte, tak s ČEZem a Českou republikou máme dlouhou společnou minulost. Dodali jsme první řídící a kontrolní systémy pro elektrárnu Temelín. A nedávno jsme taky podepsali výbornou smlouvu s ČEZem o modernizaci těchto systémů – opět v Temelíně. Je tu tedy dlouhá historie spolupráce. A věříme, že náš reaktor AP1000 by pro Českou republiku znamenal významný přínos.

A důvěřujete české vládě a ČEZu poté, co v roce 2014 náhle zrušili tendr na stavbu dvou bloků Temelína, kterého se Westinghouse také účastnil?

My jsme si tehdy v tom tendru vedli velmi dobře. Myslím, že náš reaktor AP1000 měl nejvyšší ohodnocení. Takže samozřejmě jsme byli velmi zklamaní. Tentokrát ale vidíme jiný způsob spolupráce mezi českou vládou a ČEZem. Vypadá to, že jsou ve vzájemném souladu. První prováděcí smlouva, kterou vláda s ČEZem podepsaly, a která se týká spolupráce na tomto projektu, tomu dává té spolupráci určitou jistotu. A zástupci české vlády taky při mnoha příležitostech prohlašovali, že se na projektu bude vláda významně podílet. A to je u takto obřích projektů potřeba.

Takže žádné hořké pocity ohledně temelínského projektu ve vás nezůstaly?

Čtěte také

Ne, žádné hořké pocity. Určitě je tu vždy nejistota – a to hlavně v souvislosti s volbami a střídáním vlád. Ale cítíme v Česku obecně velmi vstřícné nastavení vůči tomuto projektu.

Mimochodem, kolik tehdy Westinghouse investoval do svých příprav na temelínský tendr?

Toto číslo nemám. Ale byla to významná částka.

Od doby, kdy se Westinghouse ucházel o temelínský tendr, prošla společnost bankrotem. Je vůbec aktuálně v takové kondici, aby takto důležitý projekt zvládnula?

Pokusím se trochu vysvětlit, co se tehdy v souvislosti s tím bankrotem stalo. Westinghouse měl ve Spojených státech řadu kontraktů. Jeden z hlavních podílníků společnosti, v podstatě to byl částečný vlastník Westinghousu, byl zároveň velmi nezkušený ve stavbě jaderných elektráren. To vedlo k bankrotu - konkrétně podle kapitoly 11 amerického zákona o bankrotu. To znamená v podstatě reorganizaci, která umožnila, že z nás vznikla nezávislá společnost. Toto se odehrálo před několika lety. Od té doby jsme ziskoví a nemáme žádný důvod, abychom neusilovali o řadu různých zakázek. Stále pracujeme ve Spojených státech. Určitě jste slyšela o dohodách, které jsme uzavřeli v Polsku a nedávno také na Ukrajině. Takže z mého pohledu je naše schopnost účastnit se tendru naprosto bez debat.

Aktuálně pracujete na bezpečnostním dotazníku, který ČEZ poslal všem třem uchazečům. Odevzdat ho máte do konce listopadu. Ministr průmyslu Karel Havlíček údajně vyzval uchazeče, aby dokument zaslaly dříve, pokud to bude možné. Kdy ho tedy plánujete dokončit a odevzdat ČEZu?

Aktivně pracujeme na dokončení bezpečnostního dotazníku. Je velmi podrobný. Co se týče odevzdání, tak dodržíme termín stanovený ČEZem. Bezpečnostní posouzení prověřuje mimo jiné i náš plánovaný dodavatelský řetězec. A nám se teď blíží důležitá událost – dodavatelské sympózium, které bude 11. a 12. října. To nám pomůže zodpovědět některé otázky ČEZu z dotazníku. Teď se tedy hodně zabýváme českým průmyslem, abychom mohli zapojit místní dodavatele tady v České republice.

autoři: Zdeňka Trachtová , prh
Spustit audio

Související