Američané a kozy

6. září 2005

V USA zažívá v posledních letech obrovský boom chov koz. Důvodem samozřejmě není láska Američanů k těmto zvířatům, ale strmě rostoucí zájem o kozí maso.

Jen za posledních pět let stoupla spotřeba kozího masa ve Spojených státech o 64 procent. Přesto, že farmáři rozšiřují své chovy, například v Texasu, Kentucky nebo Tenessee s pomocí vládních dotací likvidují tabákové plantáže a přecházejí na chov koz, zatím množství, které by nasytilo trh nedokáží vyprodukovat a tak se kozí maso ve velkém importuje zejména z Austrálie. Nedostatku masa na pultech odpovídá i jeho cena. Jenom za poslední rok se zvýšila o plných 50 %.

Co zapříčinilo takovou situaci? Odborníci hovoří o módních trendech zdravé výživy (kozí sýry a další výrobky z kozího mléka jsou vyhlášené lahůdky, vysoký obsah bílkovin a minimum tuků v kozím mase odpovídají dietetickým požadavkům, v restauracích stoupá obliba specialit připravovaných z masa mladých kůzlat) a také o demografickém vývoji. Kozí maso vyhledávají muslimové a hinduisté, mají jej v oblibě i Hispánii, kteří jsou nejrychleji rostoucím etnikem ve Spojených státech.

Jen pro srovnání: chov koz u nás stagnuje. Stavy zvířat od začátku 90. let minulého století, kdy se nadějně zvýšily díky vznikajícím stádovým chovům, neustále klesají. Pro kozí mléko ze specializovaných farem není odbyt a proto byla podstatná část stád postupně zlikvidována. Masná plemena koz se až na nečetné výjimky (některé biofarmy)u nás nechovají. O křehké, lehce stravitelné kozí maso s vláknitou strukturou u nás není zájem. Na rozdíl od američanů našim konzumentům možná vadí charakteristický typický zápach kozího masa. Ať je příčina nezájmu jakákoliv, faktem je, že zpracovatelské podniky kozí maso nevykupují. Zanedbatelné množství kozího masa vyprodukované našimi zemědělci (Český statistický úřad ho ve svých měsíčních přehledech o porážkách hospodářských zvířat ani neuvádí) putuje přes dceřinou organizaci Svazu chovatelů ovcí a koz do zahraničí. Ostatně příliš odlišná situace není ani u skopového masa. To se také v našich končinách netěší přílišné oblibě.

/ČTK/

autor: mip
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.