Alexander Tolčinský: Maďarská vládnoucí strana Fidesz zvítězila ve třetích volbách za sedm měsíců

13. říjen 2014

Jestliže se dá v Česku hovořit po pátečních a sobotních volbách do místních samospráv o úspěchu hnutí ANO Andreje Babiše, v Maďarsku je vítězství vládní strany Fidesz vedené Viktorem Orbánem nezpochybnitelné.

Maďaři volili svá místní zastupitelstva v neděli. K volebním urnám šli navíc letos už potřetí, a Orbán ani jednou neodešel poražen.

Kandidát Fideszu bude primátorem v Budapešti. V jeho přímé volbě na 2. místě skončil levicový kandidát a na 3. místě stoupenec ultrapravicové nacionalistické strany Jobbik.

Jen pro vaši představu. Budapešť, maďarská metropole, má 23 městských částí. Jen v 6 z nich budou vládnout levicové opoziční strany. Zbylých 17 ovládnou Fidesz a jeho spojenci

Čtěte také

Maďarsko se dělí na 19 žup. V 18 župních hlavních městech bude mít v jejich zastupitelstvech Fidesz a jeho křesťansko-demokratičtí spojenci většinu. Fidesz nedokázal do čela radnic župních měst prosadit své kandidáty pouze ve třech případech. Největší a asi nejcitelnější je prohra v boji o post starosty Szegedu, kde přes veškeré snahy vyhrál levicový kandidát.

Dalším vítězem je nacionalistická strana Jobbik. Do včerejška měla starosty jen ve třech menších městech. Po včerejším hlasování jich bude mít devět. Postkomunisté budou mít starosty v 19 středních a malých městech a Demokratická koalice, kterou založil někdejší premiér Ferenc Gyurcsányi, tři.

Kandidát Fideszu Istvan Tarlos  bude primátorem v Budapešti

Letošní třetí volby jasně ukázaly převahu Orbánovy strany Fidesz v Maďarsku. Kromě včerejších místních voleb zvítězila i v těch do europarlamentu a v dubnu letošního roku získala dvoutřetinovou většinu v maďarském parlamentu.

Viktor Orbán nemá, jak se zdá, v současném Maďarsku konkurenceschopnou alternativu. Účast v Maďarsku v neděli byla 42 procent voličů a stejně jako u nás šlo k volbám méně lidí ve velkých městech. Nižší účast v Maďarsku lze vysvětlit i tím, že šlo o třetí volby za sedm měsíců.

Čtěte také

Faktický vítěz voleb, předseda vlády Orbán, konstatoval po oznámení výsledků, že soudržnost, spolupráce a jednota znovu zvítězily nad cynismem, nepřátelstvím, rozdělováním a beznadějí. Občanům přislíbil, že během příštích 4 let přebuduje Maďarsko na velké.

Jak připomínají agentury, Orbán se opakovaně dostal do sporu s dalšími státy Evropské unie kvůli údajně ne zcela demokratickému stylu vlády. Vyděsil je i svou vizí, že je třeba hledat jiné formy vlády, když jako příklady uvedl Rusko, Čínu, nebo Singapur. Jak se zdá, většinu obyvatele to zatím nezneklidňuje.

Kolo času v Budapešti

Výhodou Fideszu je také neschopnost opozičních stran dohodnout se na společném postupu proti dominujícímu uskupení, což se projevilo v letošních volbách parlamentních a europarlamentních.

V neděli navíc voliči hodnotili dosavadní práci zastupitelů z bloku Fidesz a křesťanských demokratů, kteří ve většině obcí vládli i do nynějška.

Levice podle pozorovatelů nezvládla volební kampaň, když potenciálním voličům nebyla schopna nabídnout jasnou alternativu politice Fideszu. Jak dlouho to ještě potrvá? Fidesz a Viktor Orbán mají nyní několik let času pracovat v relativním klidu.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio