Alexander Tolčinský: Když promluvil "Legija"

15. leden 2014

Na pravoslavné Velikonoce 11. dubna 1999 byl v Bělehradě zavražděn novinář Slavko Čuruvija. Dva maskovaní agenti do něj vystříleli celkem 17 nábojů. V té době Čuruvija chápán už jako novinář, tvrdě kritizující prezidenta srbsko-černohorské Jugoslávie Slobodana Miloševiče. Ano v tu dobu tomu tak již skutečně bylo. Slavko Čuruvija kritizoval hlavu státu a to v době, kdy byla celá země bombardována letectvem NATO oficiálně proto, aby policejní síly zastavily „represívní“ akce proti kosovským Albáncům.

Nutno připomenout, že srbské a jugoslávské jednotky byly v regulérní válce s dobře vyzbrojenou a organizovanou albánskou Kosovskou osvobozeneckou armádou. Vše jak víme, skončilo odchodem srbských jednotek z Kosova, správou provincie OSN a nakonec albánskou většinou jednostranně vyhlášenou nezávislostí.

Slavko Čuruvija byl ale po více než deset let osobou, která se pohybovala v bezprostřední Miloševičově blízkosti. Známé byly jeho vazby na Miloševičovu manželku Mirjanu Markovičovou. Byl všeobecně považován za člověka, který měl vždy informace z první ruky. Zabit byl dvěma agenty státní bezpečnosti, kteří byli včera vzati do vazby. Jedním z důvodů byl fakt, že toho evidentně hodně věděl.

Patnáct let se vyšetřování vraždy navenek nehýbalo z místa. Včera oznámil srbský vicepremiér Aleksandar Vučič, mimochodem v době bombardování Jugoslávie Miloševičův ministr, odpovědný za média, že se vyšetřování pohnulo z místa především díky rozhodnutí klíčového svědka promluvit.

Jde o Milorada Ulemka. Ten si momentálně odpykává ve vězení ve městě Požarevac-shodou okolností rodišti Slobodana Miloševiče - 40ceti letý trest za spoluúčast na vraždě srbského premiéra Zorana Džindžiče. Tedy muže, který nechal Miloševiče nejprve zatknout a poté ho vydal haagskému tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii. Tam nakonec Miloševič bez rozsudku zemřel a později byl pohřben opět v Požarevci.

Proč je Ulemek důležitý. V dobách atentátu na Čuruviju byl velitelem Jednotky pro speciální operace policie, která pravděpodobně stála za likvidací dalších desítek osob, nepohodlných Miloševičovi. Nejznámější byl případ jeho bývalého souputníka, srbského exprezidenta Ivana Stamboliče. Ale likvidačních podezřelých atentátů byly v devadesátých letech v Srbsku desítky.

Zajímavé bude, koho dalšího se vyšetřování dotkne. Lidí namočených v atentátech mohou být desítky. V každém případě je dobře, že takovéto politicky motivované vraždy nebudou promlčeny a že se srbské orgány odhodlaly k tomu je vyšetřovat. A mohou to být osoby vysoce spjaté se současnou srbskou vládou. Její předseda Ivica Dačič byl už v inkriminované době vysoce postaveným představitelem Miloševičovy Socialistické strany Srbska, jejímž je dnes předsedou. I když jak socialisté, tak Srbská pokroková strana, v jejímž čele stojí Aleksandar Vučič se od svých aktivit v 90tých letech veřejně opakovaně distancovali. Vučič tvrdí. Vraždy, podobné té spáchané policií na Slavku Čuruvijovi, se už v Srbsku nebudou opakovat. Doufejme, že bude mít pravdu.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio