Aktuálně o budoucnosti vysílání české Svobodné Evropy

23. červenec 2002

ČTK uvedla, že katolický primas kardinál Miloslav Vlk se kvůli plánovanému zrušení českého vysílání Rádia Svobodná Evropa obrátil na amerického prezidenta George Bushe. Podle Vlka je užitečné zachovat českou relaci alespoň do vstupu země do EU.

Vysílat do doby, než Praha rozšíří řady EU, což se předpokládá v r.2004 je potřebné i podle předsedy senátu Petra Pitharta. Šéf horní komory napsal americké radě guvernérů pro vysílání. V Českém jazyce se má podle rozhodnutí Američanů přestat vysílat k 30. září po 52 letech.

Podle prezidenta Rádia Svobodná Evropa Rádia Svoboda Thomase Dina potřebují Spojené státy peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí, v souvislosti s bojem proti terorismu.

Ředitelka Rádia Svobodná Evropa Olga Kopecká se ale snaží nalézt potřebné prostředky na vysílání. ČTK řekla, že kvůli penězům kontaktovala několik amerických nadací a že s nimi bude počátkem srpna jednat ve Spojených státech.

Na podporu jejího úsilí vznikla i petice, iniciovali ji účastníci nedávného sochařského sympozia ve Vejprtech na Chomutovsku. Rádio Svobodná Evropa vysílá na frekvenci ČRO-6 více, než 40 hodin pořadů týdně. Také do Rádia Svobodná Evropa dostáváme mnoho dopisů, ve kterých posluchači vyjadřují nesouhlas s plánovaným ukončení vysílání v Českém jazyce.

Množství dopisů přichází také na adresu RFE-RL a na americké velvyslanectví v Praze...

rse@rozhlas.cz

autor: Vladim Pavrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.