Aby se z potravin nestal odpad

26. srpen 2014

Válka na Ukrajině paradoxně pomáhá chudým lidem v Česku. Dostávají zdarma jídlo, které Rusko nepustí kvůli sankcím na své území.

Tuny potravin vozí kamiony do potravinové banky v Praze-Hostivaři, kde ji dobrovolníci a několik zaměstnanců dál rozdělují různým charitativním organizacím. Ovšem do plechového skladu by se vešlo mnohem víc potravin. Jenže dárců je až na toto paradoxně výjimečné období málo. Musejí totiž platit za darované potraviny DPH. A proto mnozí raději potraviny zlikvidují.

Ve skladu potravinové banky končí část zboží, které nedorazilo do Ruska, nebo zboží, kterému za pár dnů vyprší datum spotřeby, a prodejci už ho nedokáží prodat. Sklad funguje už desátým rokem a patří pod neziskovou organizaci Česká federace potravinových bank.

Denně sem přijíždí několik aut z 83 organizací, které odebírají potraviny. Mezi nimi i Milan Konečný, ředitel obecně prospěšné společnosti Energie Meziboří, které nabízí chráněné bydlení pro klienty s mentálním postižením. Jezdí sem jednou za čtvrt roku. Odveze si potraviny někdy i za čtyři tisíce korun. Tentokrát datum spotřeby vyprší za týden. „Klientů máme sedmdesát, takže do pátku je to pryč.“

Přestože je sklad plný, v posledních letech množství zboží v potravinové bance stále klesalo, říká Věra Doušová z potravinové banky. „Je vidět, že firmy šetří. To, co bylo špatně zabalené, nebo kde byla nějaká vada výrobku nebo končila expirace, se snaží ještě prodat. Váhají, než to dají do potravinové banky.“

Velkou roli při přijímání darů hraje to, že firmy, které ty dary sem přivezou, musí platit DPH, což je u potravin 19 procent. Kdyby DPH nebylo, sklad by byl podstatně naplněnější, říká Věra Doušová.

Potravinová banka

„Neexistuje výjimka pro dárce potravin. Každý rok to bylo zamítnuto. Letos ještě ne. Tak pořád doufáme. Je to demotivující, protože jak velcí výrobci, tak distributoři daleko raději potraviny, které už nemohou prodat, raději zlikvidují bez nákladů. Prostě to hodí do kontejneru, než aby to darovali. A platili peníze.“

Potravinová banka pomáhá organizacím, které podporují chudé a potřebné. To jsou nejenom lidé bez domova, ale i zařízení pro lidi s postižením, domovy na půl cesty, domovy pro matky s dětmi.

Pavla Šešínová, vedoucí zásobovačka Naděje, si odváží 2 tuny. Přijíždí sem jednou týdně. Stará se o sociální kuchyň, která vaří pro nízkoprahová střediska. „Lidi se potřebují najíst a teď je dobrá doba.“

Nové zboží ze skladu potravinové banky opravdu během dne rychle zmizelo ve vozech charitativních organizací. Několik zaměstnanců dál objíždí supermarkety, jestli něco nezbyde na chudé. Mezi tím Věra Doušová čeká, jestli se ozve další telefonát a někdo nabídne zdarma celý kamion. Dárců by mohlo být víc, kdyby nemuseli platit DPH z darovaného zboží.

Asi v polovině členských zemí Evropské unie dárci potravin DPH neplatí. A tak lidé z charitativních organizací už léta vyjednávají s ministerstvem financí, aby podobnou úlevu dostali i čeští výrobci a distributoři. Stejně dlouho se ale brání rezort financí.

Ani nové vedení v čele s Andrejem Babišem z Hnutí ANO žádné změny v DPH neplánuje. Podle náměstkyně pro daně a cla Simony Hornochové „je oblast DPH harmonizovaná v rámci Evropské unie. Ministerstvo financí je vázáno směrnicí, která neumožňuje, aby darované potraviny nebyly zatížené DPH.

Hornochová ale připouští, že by darované potraviny měly jiný základ DPH. Potravinová banka musí počkat do doby, než se dohodnou finanční úřady a začnou uplatňovat stejný metr pro každého dárce. Změna DPH nepřichází v úvahu.

autoři: lsm , sch
Spustit audio