Aby Rusové dosáhli svého cíle, budou muset válku eskalovat, obává se politolog Šír

1. březen 2022

„Domnívám se, že prvotní plány ruské armády, které evidentně směřovaly k bleskovému uchvácení Kyjeva, selhaly,“ komentuje vývoj války na Ukrajině politolog Jan Šír z Katedry ruských a východoevropských studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Pokud chce Rusko dosáhnout alespoň některých cílů, které si vytyčilo, musí být další postup modifikován, předpokládá.

Bez ohledu na nedostatky Putinovy armády a vynikajícího bojového ducha Ukrajinců je faktem, že Rusové ještě stále nenasadili všechny své jednotky shromážděné na hranicích, upozorňuje politolog.

Čtěte také

„A stále je tu také možnost, že se do konfliktu ve větší míře zapojí ozbrojené síly Běloruské republiky. Aby Rusové dosáhli svého cíle, budou muset ještě dále konflikt eskalovat.“

Eskalace hrozí i v případě, že Ukrajina nebude ochotná přistoupit na ruské požadavky, míní Šír. „V záloze přitom mají ničivější prostředky a způsoby vedení boje,“ varuje host Speciálu a připomíná, že se objevují informace o použití termobarické zbraně.

Víme o tom, že chemických zbraní se Rusové neštítili například v Sýrii nebo v Evropě při útocích novičokem.
Jan Šír

Jan Šír

„Rusové standardně vyhrožují také tím, že může dojít k nějakému incidentu s použitím chemických zbraní. A víme o tom, že podobných způsobů se neštítili například v Sýrii nebo v Evropě při útocích novičokem.“

Že se jedná o barbarství a zakázané prostředky boje, je v kontextu ruské kampaně podružné, uzavírá politolog.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Jana Pokorného s Janem Šírem.

autoři: Jan Pokorný , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.