17. listopad na Plusu

15. listopad 2021

V Den boje za svobodu a demokracii vysílá Český rozhlas Plus množství aktuálních informací z událostí a pietních aktů, které proběhnout v celé republice. Věnujeme se i aktuálním tématům, jako v pořadu Pro a proti (10:05) na téma Andrej Babiš prezidentem? V Osobnosti Plus (10:35) se publicista, scenárista Pavel Kosatík ohlédne za událostmi 17. listopadu 1989 v souvislostech. 

Hostem Interview Plus pak bude ředitel společnosti Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

Po 12:33 podá pomyslnou zprávu o porevolučních snech David Hertl. V dokumentu Kdo to vzdal, je poraženej vzpomínají tři lidé, jak si na konci roku 1989 představovali budoucnost.

Čtěte také

Jak to bylo doopravdy 17. listopadu 1989? To je otázka, kterou si kladou historici i pamětníci tehdejších událostí. Spekuluje se, proč původně poklidná demonstrace skončila tvrdým zásahem bezpečnostních složek komunistické moci a odpovědi hledá hned po 8.00 hodině Ivana Chmel Denčevová. Rekonstrukce začíná v pátek 17. listopadu roku 1989 v pražském Ústředním výboru Komunistické strany Československa. 

Od 20. do 21. 15 pak vysíláme přímý přenos udělování Cen Paměti národa z Národního divadla. Každoročně a vždy 17. listopadu oceňuje organizace Post Bellum lidi, kteří ve svém životě s odvahou a srdcem čelili nacistické i komunistické totalitě. A v řadě případů oběma. Ceny Paměti národa letos převezmou dva laureáti z České republiky a dva ze Slovenska. Večer moderuje Daniela Písařovicová a Michael Szatmary.

Bude toho samozřejmě více, takže poslouchejte Plus i ve sváteční den. 

Spustit audio

Související