Zpravodajka Českého rozhlasu jede s reportážním mikrofonem napříč předvolební Amerikou

Sedm dní, sedm různých měst, sedm různých pohledů na dnešní americkou společnost. Už jste jistě slyšeli o tom, že před letošními prezidentskými volbami v USA se dějí roztodivné věci a ať vyhraje kterýkoli z kandidátů, bude mít Bílý dům obyvatele, jakého ještě neměl. Jak se na volby dívají běžní lidé? Jan Bumba a Lenka Kabrhelová se to rozhodli zmapovat v sérii reportáží.

Stojíme nad otevřeným kufrem stálé zpravodajky Českého rozhlasu ve Spojených státech Lenky Kabrhelové. Otevřený kufr naznačuje, že se chystá na cestu.

„Snažíme se co nejlépe přiblížit atmosféru před prezidentskými volbami, které se konají 8. listopadu,“ vysvětluje Lenka, proč vlastně vyráží na to, čemu hezky česky říkáme road trip.

Čtěte také

Na cestě

„Letos se USA dostaly do situace, jakou snad nikdo nepamatuje, protože nikdy v historii kandidát předem neřekl, že by nemusel respektovat výsledek voleb. Atmosféra je velmi zjitřená, a tak se pokusím zjistit, kde se nachází zdroj nespokojenosti, neklidu a někdy i nevraživosti.“

Pensylvánie patří v amerických prezidentských volbách tradičně mezi klíčové státy.

A jako prostředek k mapování atmosféry jsme zvolili právě cestu. To je velmi americká věc. Jack Kerouac napsal na počátku 50. let beatnickou bibli Na Cestě a motiv toulání se objevuje v americké kultuře znovu a znovu. Jednou se to jmenuje Bezstarostná jízda, jindy Thelma a Louisa, ale kdo chce objevit Ameriku, musí cestovat.

„Chystám se do Pittsburghu v Pennsylvánii, i do Michiganu, ale pak také třeba do Ohia, Wisconsinu, Illinois,“ vypočítává Lenka. „Projedu velkými městy jako je Chicago či Detroit, ale také malými odlehlými městečky, kde si lidé často připadají zapomenutí a mají úplně jiné starosti než lidé z velkých metropolí.“

Čtěte také

Co si myslí dělníci?

A proč si Lenka vybrala právě tato místa? „Hlavně Pennsylvánie a Ohio jsou z hlediska voleb zásadní státy, takzvané swing states, které nejsou, co se týče voličských preferencí, vyprofilované a můžou se přiklonit na kteroukoli stranu. Proto tam kandidáti usilovně bojují skutečně o každého voliče,“ vysvětluje.

Koho by asi chtěli za prezidenta tito obyvatelé státu Ohio?

Celý region je zajímavý také proto, že je to bývalá průmyslová základna. Pennsylvánie bývala domovem největších oceláren na světě, Michigan zase prošel otřesem po změnách v automobilovém průmyslu – z města Detroit odešly statisíce lidí.

Jednoduše to všechno dělá z celého regionu ideální místo pro to ptát se lidí v dělnických profesích.

Čtěte také

Široké, daleké a smažené Spojené státy

K tomu, aby člověk mohl objevovat Ameriku, potřebuje většinou auto nebo motorku. Vzhledem k tomu, že Lenka není Peter Fonda, Dennis Hopper ani Jack Nicolson, tak pojede spořádaně automobilem.

Hamburger (ilustrační foto)

Jak se vlastně řídí v Americe? „Jak kde, třeba ve Washingtonu a okolí a ve velkých městech to může být pořádně stresující,“ přiznává zpravodajka. „Ještě víc než řízení dokáže být stresující parkování. Jinak ale silnice jsou široké, vzdálenosti veliké, takže jízda je v zásadě pohodlná.“

Velký rozdíl oproti cestování po Evropě představuje také jídlo. Na americké jízdě je třeba počítat se spoustou smažených nezdravých „dobrot“. Taková cesta poskytne určitě dobrý vhled do toho, jak žijí lidé v takzvaných food deserts, tedy potravinových pouštích, kde máte záplavu jídla, ale čerstvých kvalitních potravin najdete minimum.

Čtěte také

Pokračování příště

Jak je vidět, práce zpravodaje je náročná, asi málokdo bude někomu závidět týden na hamburgerech. Každopádně platí, že když chce někdo něco objevit, musí něco vydržet.

A to, co Lenka zjistí o dnešních Spojených státech těsně před historickými volbami, uslyší i posluchači Radiožurnálu.

autoři: lek , bum
Spustit audio