Zemřel bývalý šéf české sekce rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček. Poslechněte si archivní rozhovor

18. leden 2023

Ve věku 82 let zemřel ve Spojených státech novinář a manažer Pavel Pecháček, který byl řadu let ředitelem a později prezidentem československého a českého oddělení rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). O jeho úmrtí informoval jeho přítel a novinář Přemysl Hrubý s odvoláním na žurnalistovu rodinu. Poslechněte si archivní rozhovor s Pavlem Pecháčkem z roku 2010 k výročí vysílání Rádia Svobodná Evropa.

V roce 2010 slavila Svobodná Evropa 60. výročí založení. Tento významný den okomentoval v dopoledním vysílání Radiožurnálu Pavel Pecháček, dlouholetý ředitel české sekce Svobodné Evropy, který působil jako poradce prezidenta tohoto rádia. Zkušební vysílání na našem území začalo v Den nezávislosti, tedy 4. července 1950, pravidelné pak 1. května 1951.

Čtěte také

„Nejprve šlo o hudební programy,“ vysvětluje Pecháček s tím, že se na jeho přípravě podílel i slovenský redaktor Šebesta. Poté se k hudbě připojovaly zprávy, které měly často trochu zpoždění. „Šlo nám o to, aby se lidé dozvěděli pravdu, a tak jsme každou událost ověřovali ze dvou pramenů,“ popisuje způsob práce Pavel Pecháček s tím, že Svobodná Evropa podpořila svými vysílači v roce 1968 Československý rozhlas.

Pokus o únos syna

„V roce 1968 dostali místo ve Svobodné Evropě i členové komunistické strany,“ přiznává Pavel Pecháček a dodává, že v té době už nešlo o skutečné komunisty. Nově přijatí lidé se prý značně změnili a často razili podobné názory, které zastávali i tradiční redaktoři Svobodné Evropy. Nabízí se otázka, kolik pracovalo v rádiu agentů Státní bezpečnosti.

„Po roce 1989 jsem byl překvapen, jak jich bylo málo,“ odpovídá. Sám Pavel Pecháček totiž předpokládal, že jich bylo mnohem víc. Přesto zmiňuje i tragédii, která Svobodnou Evropu postihla, totiž pumový útok. Ve vysílání se nevyhnul ani popisu plánovaného pokusu o únos jeho syna.

Pavel Pecháček ze Svobodné Evropy

Sportovní reportáže

Pavel Pecháček zavzpomínal i na své působení v Československém rozhlasu. „Pracoval jsem jako externista a věnoval jsem se především sportovním reportážím. Naštěstí nikdo neudal, že jsem synem emigranta,“ vzpomíná. Své rodiče neviděl 20 let.

„Po dlouhé době jsem se s nimi setkal a oni mi představili mou šestnáctiletou sestru, která se jim narodila ve Spojených státech,“ nastiňuje pohnutý osud rodiny.

Poradce prezidenta Svobodné Evropy Pavel Pecháček se ve vysílání dotkl i své emigrace v roce 1968, spolupráce se svým otcem, který působil jako prezident Svobodné Evropy, nebo událostí roku 1989. Nejen to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Spustit audio

Související