Vietnamské děti se stále více integrují. „Ne všichni přebrali po rodičích večerky,“ říká Do Thu Trang

29. květen 2019

Mladých vietnamských blogerů je v Česku málo, Do Thu Trang ale i ve srovnání s těmi českými vyniká. Narodila se vietnamským rodičům, je držitelkou ceny Magnesia litera a renomované ceny Křepelka z roku 2016. Založila také uznávaný blog Asijatka.cz. „Jedu si klidnou životní linku,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Rodiče ji vychovávali k tomu, že rodina je na prvním místě – vietnamské ženy mnoho vydrží, ale tím větší tíhu si na sebe berou. „Ze svého okolí vnímám, že ženy pečují o rodinu, dělají kotvu a kvůli dětem musí mnoho vydržet,“ říká.

Petr Holý: Císař Akihito vytvářel obraz mírumilovného Japonska

Japonský císař Akihito odstupuje

S prvním májem začíná v Japonsku nová císařská éra – jeden císař odchází, nový přichází. Celý obřad sledoval i japanolog Petr Holý, který žije v Tokiu už dvacet let. „Hlavní obřad se v Japonsku konal po 200 letech, poslední císař abdikoval v roce 1817,“ říká.

Podle Do Thu Trang je ale lepší, aby se každý člověk zaměřil sám na sebe, vytvořil sám sobě vnitřní kotvu, a pak teprve stavěl kolem sebe přístav.

A co vietnamští rodiče říkají nejčastěji svým dětem? „Když budeš zlobit, tak tě unesou do Číny,“ vypráví, ale dodává, že ona sama vyrůstala do jedenácti let v české rodině a měla poklidné dětství.

Později se vrátila ke svým vietnamským rodičům, kteří ji vychovávali liberálně a netlačili ji do ničeho, co nechtěla. „Nikdy jsem se nebála jít domů a říci, že jsem něco pokazila,“ pochvaluje si své dětství.

A jak říká, ne všechny vietnamské děti přebraly po rodičích večerky. Mají svůj život, pracují v českých firmách, plní si své cestovatelské sny… „Vnímám to, že se generace mnohem více integrovala. Otázka je, kam směřuje ta další.“

autoři: Lucie Výborná , prh